Radu Moldovan: Primul care trebuia să reacţioneze în faţa declaraţiilor extremiste este Băsescu

Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, apreciază că primul care ar fi trebuit să reacţioneze în faţa declaraţiilor extremiste ale liderului Jobbik este preşedintele Traian Băsescu.

„Primul care, conform atribuţiilor constituţionale, trebuia să reacţioneze în faţa unor astfel de declaraţii este preşedintele Traian Băsescu. Iată că acesta tace, aşa cum a făcut de fiecare dată când Viktor Orban şi aliaţii săi au avut astfel de ieşiri extremiste. (…) Condamn cu tărie declaraţiile extremiste ale liderul Jobbik, declaraţii ce nu au nicio legătură cu Europa consensului, a incluziunii, a toleranţei şi a unităţii în diversitate în care trăim. Minoritatea maghiară din România are toate drepturile pe care un stat democratic, civilizat şi membru al UE le oferă. Mai mult, ţara noastră poate fi considerată un exemplu la nivel european pentru modul în care a rezolvat problema minorităţilor naţionale”, susţine Radu Moldovan într-un comunicat de presă.

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

„Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

„Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.