Raețchi: Un sfert din mandatul Gabrielei Firea – consumat, traficul la fel de aglomerat

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi apreciază că, în decursul unui an de mandat, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu a realizat nimic în ceea ce privește chestiunea transportului public, traficul în București fiind chiar mai dificil decât până acum.

Acesta îi cere Gabrielei Firea să spună care dintre promisiunile sale mai sunt valabile și care este termenul real pentru îndeplinirea lor.

„În urmă cu un an, Gabriela Firea promitea o ‘revoluție’ în chestiunea transportului public, ale cărei rezultate urmau să fie văzute doar în șase luni. Între timp, primarul general a făcut doar zeci de declarații, o parte dintre ele contradictorii și niciun termen nu a fost respectat. Practic, un sfert din mandatul de primar general al Gabrielei Firea a fost consumat, dar fără nicio realizare: în realitate, traficul din București este mai dificil și mai lent decât în anii precedenți, deși este greu de crezut că un regres a putut fi posibil”, a precizat Raețchi, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a apreciat că modul în care Gabriela Firea tratează problema transportului public este „sfidător”, această abordare ținând mai degrabă de „teatru de revistă”, nu de administrație.

„Zecile de promisiuni au fost abandonate, amânate, modificate, printre care: transportul public gratuit, renunțarea la achiziționarea de autobuze second-hand, anunțul achiziționării de autobuze noi, introducerea de benzi unice și modificarea termenelor, introducerea transportului RATB în Ilfov, dotarea autobuzelor cu aer condiționat, introducerea de wireless gratuit în mijloacele de transport în comun, achiziționarea de autobuze electrice, construirea de parcări la intrarea în București, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecțiile din Capitală. Este sfidător modul în care Gabriela Firea tratează o problemă atât de serioasă precum transportul public: această abordare este teatru de revistă, nu administrație”, consideră liberalul.

Acesta a făcut referire, de asemenea, și la declarațiile viceprimarului Aurelian Bădulescu, care a precizat, miercuri, potrivit Europa FM, că în decurs de o lună caietele de sarcini vor fi urcate pe site, dar că numărul de achiziții din acest an nu va fi unul semnificativ, deoarece producătorii au precizat că nu pot livra prea multe vehicule.

„Promisiunile primarului general în privința transportului public bucureștean reprezintă o glumă proastă: cum să spui, în repetate rânduri, că vei achiziționa sute de autobuze noi sau second-hand și să aflăm de la viceprimarul PSD al Capitalei că anul acesta vor fi cumpărate doar două tramvaie și zece autobuze? Este important ca Gabriela Firea să ne spună urgent care dintre promisiuni (…) mai sunt valabile și care este termenul real pentru îndeplinirea lor”, a conchis Raețchi.

Anterior, domnia sa a publicat pe pagina personală de pe rețeaua Facebook un text ironic cu adresă directă: Primăria Capitalei. Redăm mai jos textul în cauză:

”Voi face o revolutie in trafic. O sa vedeti in sase luni. Ei, na, nu poti rezolva peste noapte ce n-au facut altii in 20 de ani; aveti rabdare! Facem transport gratuit! Deci nu mai facem. Facem benzi unice in primavara. Ba nu: in vara. Asteptati! Cumparam 100 de autobuze noi. Ba nu: cumparam urgent 200 de autobuze second-hand. Pe urma luam 300 noi. Ba nu, nu gasim second-hand, am vorbit si eu asa… Luam 500 de autobuze noi si gata. Daaar instalam wi-fi gratuit in RATB. Nu, nu acum. Va fi o licitatie. Nu stim cand. Candva. Si facem parcari la intrarea in Bucuresti. Si un sistem de semaforizare inteligenta. Candva, evident. Va fi minunat.

Stiti ce e real din toata aceasta revolutie a trancanelii? Doua tramvaie si zece autobuze 🙂 . Atat. Eu rar am vazut ceva mai caraghios decat bilantul de mai jos, care pune fata in fata revarsarea de vorbe a administratiei „Vom Face si Vom Drege” si realitatea simpla.

Realitatea:

Aurelian Bădulescu (PSD): Anul acesta Primăria Generală va putea cumpăra 2 tramvaie şi 10 autobuze.

Fictiunea:

Gabriela Vranceanu Firea:

8 iunie 2016: „Voi face revoluție în materie de trafic în capitală. În primul rând, investiții masive în transportul public, voi propune acordarea de urgență a bugetului necesar pentru ca aceste autobuze stricate să intre în trafic.În jumătate de an se va vedea că se vor schimba lucrurile în București. Într-o jumătate de an se va circula mult mai ușor în București.Transport public gratuit, achizitionarea a 100 de autobuze noi”.

10 iunie 2016: „Transportul va deveni gratuit dupa indeplinirea unor conditii esentiale: banda proprie pentru autobuzele RATB, taxi si salvari/pompieri, completarea flotei regiei cu inca minimum 300 autobuze – cele care acum exista dar nu au piese -, continuarea procesului de transformare a regiei in societate comerciala a municipalitatii pentru a putea atrage fonduri europene necesare modernizarii, curatenie in autobuze, siguranta calatorilor, aer conditionat vara, gratuitate, pentru inceput, inainte si dupa varfurile orare de trafic”

30 iunie 2016:”RATB va achiziţiona în regim de urgenţă 200 de autobuze second hand. Anul viitor dorim să achiziţionăm minimum 300 de autobuze noi, o sută de troleibuze şi un număr substanţial de tramvaie”

26 iulie 2016: „Zilele următoare demarăm licitaţia pentru primele 300 de autobuze(n.red.-noi), apoi ne mai dorim încă 200”.

19 septembrie 2016:”Am primit informatia de la toate companiile că maşinile second-hand, în primul rând, nu există atâtea cât ne-am fi dorit noi. 200-250 de autobuze second-hand şi noi ne doream, maximum rulate, 2-3 ani.(…)S-a renunţat la această idee şi vom achiziţiona doar autobuze noi, 500 de autobuze”.

6 octombrie 2016:”Suntem în pregătirea documentației extrem de importante pentru achiziționarea a 500 de autobuze noi. (…) 30% dintre aceste autobuze vor trebui să fie electrice.”

30 ianuarie 2017:”RATB va iniţia o procedură prin care, atât în troleibuze, autobuze şi tramvaie se va instala internet wireless gratuit. Tot printr-o aplicaţie, călătorii vor putea afla care este timpul de aşteptare, precum şi informaţii despre traseul vehicului”.

8 martie 2017:”În această primăvară, vom lansa benzile unice, benzile rutiere.”

20 aprilie 2017: Benzi unice pentru transportul public, inaugurate în iunie, nu aprilie. „Mai aproape de debutul proiectului benzi unice. În prima parte a lunii iunie va demara proiectul-pilot”.

29 aprilie 2017: „Avem în vedere construirea de parcări la intrarea în Bucureşti, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecţiile din Capitală, aproape 500.”

2 mai 2017: RATB va lansa, în perioada următoare, o licitație estimată la 1,34 milioane de euro, fără TVA, pentru instalarea de internet wi-fi gratuit într-un număr maxim de 1.580 de mijloace de transport în comun.”

Sursa: AGERPRESOvidiu Alexandru Raetchi

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.