Raliul Perla Harghitei 2017 – 60 de concurenți înscriși
Pentru cea de-a 25-a ediție a Raliului Perla Haghitei s-au înscris în total 60 de echipaje. Raliul Perla Haghitei se va desfășura între 14-15 iulie la Odoreheiul Secuiesc și contează ca etapă a CNR Dunlop 2017, CNRVI Dunlop 2017, respectiv CNR2 Dunlop 2017, campionate desfășurate sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS).
Raliul Perla Harghitei 2017 se desfășoară pe durata a două zile de concurs, respectiv 14-15 iulie, pe un traseu de asfalt 100%, concurenții având de parcurs o distanță totală de 419km (CNRD), respectiv 277 (CNR2). Traseul inlcude 12 probe speciale de clasament (123km) pentru CNRD și CNRVI, respectiv 10 probe speciale de clasament (82km) pentru CNR 2.
Startul festiv se va da joi începând cu ora 20.00 în Piața Marton Aron din Odorheiu Secuiesc, iar shakedown-ul este programat vineri 13 iulie, între orele 8:00 și 13.00 în apropierea localității Forțeni.
Raliul începe Vineri 14 iulie la ora 14.30, prima zi inlcuzând trei probe speciale. Prima, Bucin, în lungime de aproape 30 km este și cea mai dificilă din întreg raliul. De la ora 19.00 este programată proba Super Specială desfășurată pe un nou traseu din centrul locațității Odorheiul Secuiesc: Superspeciala „ARPAD DIETRICH” (PS3 – CNR, CNRI și PS1 – CNR2) va fi parcursă pe un circuit stradal special amenajat, în centrul municipiului Odorheiul Secuiesc, unde suprafața de rulare este asfalt, traseul fiind în zona Străzii Bethlen Gabor.
Ziua a doua, sâmbătă 15 iulie, incepe de la ora 8.30 și are un traseu cu o configurație de tip buclă din trei probe de clasament, care se repetă de câte trei ori. Punctul de maximă atracție este cea de-a treia probă a acestei bucle, Lueta de 13,7km lungime, care la cea de-a treia trecere are și rolul de Power Stage. Aceasta înseamnă că piloții vor primi puncte suplimentare în funție de locul ocupat la finalul acestei probe, puncte care se adaugă la cele obținute în Clasamentul General.
Punctul de maxim interes al întrecerii îl reprezintă cu siguranță duelul celor doi campioni din 2016. Pe de o parte Simone Tempestini, Campion Mondial FIA J-WRC și dublu campion național care concurează pe un Citroen DS3 R5, respectiv pilotul maghiar David Botka, Campion European FIA ERC, revenit la Harghita după o absență de 1 an pe un model Skoda Fabia R5. Dar lupta pentru podium se anunță foarte strânsă, pe lista de start fiind prezente numai puțin de șase modele cu specificație R5, un record până în acest moment pentru o etapă de campionat național.
Numai puțin de 42 de echipaje sunt în total prezente pe lista de înscrieri în CNR Dunlop, inclusiv din străinătate, la care se adaugă alte 5 echipaje în Campionatul de Raliuri pentru Vehicule Istorice, respectiv 13 echipaje în CNR2.
Odată cu închiderea înscrierilor s-a adeverit că Raliul Perla Harghitei este un concurs apreciat de concurenții din țară și din străinătate, fapt dovedit de numărul mare de înscriși, 60. Sunt foarte încântat că vom avea la start doi campioni de nivel mondial și că David Botka va fi prezent din nou la Harghita. Cred că odată cu schimbarea datei, care face din raliul nostru unul deosebit de important în economia luptei pentru puncte, cât și prin schimbarea suprafeței de concurs avem acum toate ingredientele pentru un adevărat spectacol automobilistic în care publicul va putea vedea pe aceleași probe speciale cele mai noi mașini de raliu, specificație R5, dar și veterane de peste 40 de ani. Csaba Ferencz, organizator.
Organizat de Clubul Sportiv Maxx Racing, Raliul Perla Harghitei aniversează un sfert de secol de prezență pe scena motorsportului românesc.
Raliul Perla Harghitei este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Harghita, Primăria Odorheiu Secuiesc, Pirmăria Lueta și al partenerului principal „Perla Harghitei”, Amigo&Intercost, Magdolna Impex, Toyota prin Eurocar Trading, Vikink, I.M.S. și a celorlalți parteneri Omniasig, Mastertent, Hotel Târnava, Viaduct, Dancea&Asociații, Septimia, Color Metal, Brother, VIP GSM, Skorpion Trans, L-Design, MG 400 KFT, FUL HUS KFT.