Rănile ierbii

Când toată lumea vorbește numai de ecologie, biodiversitate, protejarea naturii, Daniela Bardan, manager al Bibliotecii județene ”I. A. Bassarabescu” din Giurgiu (compozitorul Gabriel Basarabescu este nepot al scriitorului, participând în acest sens la o întâlnire cu cititorii în urmă cu câteva luni), a imaginat o lansare în ”trend”.

Pornind și de la titlul volumului bilingv de poezii lansat cu acest prilej, ”Rănile ierbii”, al compozitoarei, cântăreței și poetei Camelia Florescu, dânsa a invitat melomanii și iubitorii de literatură de calitate într-un cadru natural cât se poate de adecvat, în grădina bibliotecii, chiar pe iarbă, printre stejari, aluni, cireși, pini!

E adevărat, și aceasta puțin…rănită, altfel spus cosită proaspăt. Am asistat la un adevărat spectacol muzical-poetic, desfășurat în fața unui public numeros, fidelizat de numeroasele evenimente de același gen găzduite aici, din care n-au lipsit (ceea ce, am mai spus-o și cu alte prilejuri, nu se întâmplă în alte localități, mai mari sau mai mici) notabilitățile locale, care sprijină necondiționat manifestările culturale. Este vorba de președintele CJ, Dumitru Beianu, de primarul municipiului, Adrian Anghelescu și de viceprimarul Ionel Muscalu.

Sub asemenea auspicii oficiale nici nu se putea să nu iasă un eveniment de top. ”Ostilitățile” s-au desfășurat sub coroana bogată a copacului pe care figura o plăcuță precizând că este vorba de ”Nucul Cameliei Florescu”, tradiție respectată și de nimeni contestată, fiindcă la anterioarele manifestări acest nuc a fost fie al Ilenei Popovici, fie al lui Dan Puric!

Despre cartea Cameliei Florescu, cunoscută textieră a unor șlagăre ale muzicii ușoare sau romanțe (observați că ne referim deocamdată la talentul poetic) au vorbit în deschiderea evenimentului câteva distinse personalități literare, membre ale Uniunii Scriitorilor: Evelyne Croitoru (semnatara prefeței), Ana Dobre – ambele din București, Ildiko Șerban – din Arad, Andreea Ruxandra Tudor, din Giurgiu (autoarea versiunilor în limba engleză), colega ei de Radio ProDiaspora, Gabriela Raucă (venită special de la Viena!) și pictorița Carmen Florian, venită de asemenea din Capitală cu un frumos tablou, cadou pentru sărbătorită.

După care a început un show muzical cu care s-ar putea mândri orice mare scenă din țară și care pentru Giurgiu a constituit o premieră. Poate mulți se vor întreba de ce această lansare n-a avut loc la București, cu atât mai mult cu cât au sosit invitați din toată țara și chiar din Europa.

Camelia Florescu, împreună cu compozitorul și profesorul de chitară Bela Andrași, conduce școala de muzică ”Kids Castle” din Bolintin Deal, în județul Giurgiu, unde cei doi și locuiesc.

De altfel, două dintre cele mai bune eleve ale școlii și-au demonstrat talentul și în concertul de față, surorile Maria Ciobanu (care la 8 ani are o emisiune pentru copii la Radio ProDiaspora, ”Copilăria de vorbă cu Maria”!) – cu piesa ”Case fără uși” – și Ioana Ciobanu, 6 ani, cu melodia ”Sus pe val”.

Amuzant este faptul că mama celor două este învățătoare în comuna unde locuiește artista Ileana Popovici, Buturugeni! Absolut toate piesele din spectacol au fost compuse de Bela Andrași (care nu o dată și-a trădat pasiunea pentru rock, inclusiv ca solist!) pe versurile Cameliei Florescu, așa încât nu vom mai reveni asupra autorilor.

Absolventă a Academiei de muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Ionela Mardare Mirică a venit de la Piatra-Neamț, unde conduce la rândul ei o școală de muzică, Noblesse Media Arts.

Multiplă laureată la concursurile de romanțe, solista și-a dovedit din plin și aptitudinile pentru muzica ușoară, interpretând mai întâi o piesă în primă audiție absolută (iată deci că protagoniștii s-au pregătit în mod special), ”Dragostea nu-i de vânzare”, după care, în duet cu compozitorul Bela Andrași, moderna piesă ”Prizonieri în lumi de dor”.

O puternică impresie a făcut, cu vocea sa minunată, într-un oraș în care nu ajung spectacole de teatru liric, solistul Operei Române din Cluj-Napoca, Sorin Lupu.

Melomanii îi cunosc apropierea de romanță, unde a câștigat absolut toate Trofeele posibile, iar Bela Andrași i-a compus două melodii în manieră pop-opera ce-l pun perfect în valoare.

Prima dintre ele este foarte cunoscută, în urma difuzării reușitului videoclip realizat de regizorul Traian Mirică (care de altfel a filmat tot evenimentul) – este vorba de duetul cu compozitorul în piesa ”Poate n-am știut”. Cea de-a doua, ”Rugul de lumină” (ce titlu frumos!) a fost tot un duet, dar în primă audiție, în care Sorin Lupu s-a ”duelat” vocal cu Cristina Moșuțan Beldean, venită de la Dej. Apreciată interpretă de romanțe (Camelia Florescu și Bela Andrași dețin numeroase distincții la competițiile de gen și prin urmare colaborează cu soliștxii importanți), solista a fost la rându-i atrasă de Andrași către muzica ușoară și s-a descurcat de minune.

Ceea ce nu înseamnă că n-a ținut să-și folosească și armele familiare, cu romanța ”Ca doi cocori”, distinsă cu Premiul Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova la ediția 2023 a Festivalului ”Crizantema de aur” de la Chișinău. Am precizat în cazul participanților localitatea de unde au venit, pentru a înțelege dimensiunea, inclusiv…grografică, a evenimentului.

Este și cazul valoroasei interprete de muzică ușoară Denis Ștefănescu, cu numeroase succese la festivalul de la Mamaia și la concursul TV ”Steaua fără nume”. Originară din Babadag, locuiește în prezent la Năvodari și nu a trădat genul muzical care a impus-o, cântând impecabil melodiile ”Te-ntreabă inima” și ”Iubindu-ne fără rușine”.

Așadar, să recapitulăm: nouă compoziții ale lui Bela Andrași pe versurile Cameliei Florescu, participanți veniți de la Viena, București, Arad, Cluj-Napoca, Piatra-Neamț, Dej, Năvodari și…Bolintin Deal. Dar ar fi fost anormal ca apreciata interpretă Camelia Florescu (cu premii la Mamaia, la Amara, la ”Steaua fără nume”) să nu și cânte, noroc cu insistența publicului. Cum în grădină (era să scriem în sală) se aflau mama și fiul ei Ciprian (sosit din străinătate), Camelia Florescu a dat viață, cu ochii împânjeniți, tulburătoarei melodii pe versuri proprii, compusă de Oleg Baraliuc,  ”Testament”, completată mai târziu, pe malul Dunării, cu ”Ochi de părinți” – compozitor Jimi El Laco, tot pe versurile ei.

În felul acesta, după trei ore spectacolul s-a încheiat emoționant și cu lacrimi în ochii spectatorilor (de solistă și de mama ei nu mai vorbim), dar unde scrie că trebuia să fie neapărat veselie și antren?

Nu e totul roz în viață…Important este că am avut o sonorizare de calitate și că toți au plecat sub braț cu cartea apărută în colecția Biblioteca giurgiuveană, coordonată de Daniela Bardan, și cu CD-urile gravate la casa de discuri Eurostar de Camelia Florescu și Bela Andrași!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.