Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Raport CE: Dialogul social din Europa este supus presiunii

Publicat: joi, 11 aprilie 2013

Criza economică actuală reprezintă un impediment major pentru dialogul dintre reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor și guverne, conform unui raport publicat de Comisia Europeană. Raportul arată că reformele guvernamentale recente nu au fost întotdeauna însoțite de un dialog social pe deplin eficient, ducând la relații de muncă din ce în ce mai conflictuale în Europa.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune a declarat: „Dialogul social este supus unei presiuni din ce în ce mai mari în contextul actual al scăderii cererii macroeconomice, majorărilor fiscale și reducerii cheltuielilor publice. Trebuie să consolidăm rolul partenerilor sociali la toate nivelurile pentru a ieși din această criză și pentru a menține beneficiile modelului social european. Un dialog social bine structurat este, de asemenea, indispensabil pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă schimbările demografice și pentru a avea condiții de lucru mai bune și o mai mare coeziune socială. Trebuie consolidat dialogul social în statele membre din Europa Centrală și de Est, unde acesta este, în prezent, mult mai slab.”

Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor („partenerii sociali”) în reformele guvernamentale este esențială, pentru că soluțiile găsite prin dialog social tind să se bucure de o mai largă acceptare în cadrul societății, să fie mai ușor de pus în practică și mai puțin de natură să dea naștere unui conflict. Prin urmare, acordurile consensuale care implică partenerii sociali contribuie la asigurarea viabilității pe termen lung a reformelor economice și sociale. Un dialog social bine structurat poate contribui în mod eficient la reziliența economică a Europei. De altfel, țările în care dialogul social este bine stabilit și sistemele relațiilor de muncă sunt puternice sunt, în general, cele în care economia și societatea dau dovadă de o mai mare reziliență, iar presiunea exercitată este mai mică. Potențialul de soluționare a problemelor pe care îl are dialogul social poate contribui la depășirea crizei actuale. Noul raport ilustrează modul în care rezultatele dialogului social european pot aduce o schimbare reală în viața profesională a europenilor, de exemplu în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și siguranței la locul de muncă și a condițiilor de muncă.

Având în vedere reducerea cheltuielilor publice în multe state membre, raportul se concentrează asupra relațiilor de muncă din sectorul public: administrația publică, educația și asistența medicală. Guvernele au stabilit o listă a priorităților în ceea ce privește câștigurile de eficiență în domeniul restructurării sectorului public. În unele țări, acest proces a continuat, cu o abordare mai echilibrată și mai puține conflicte, păstrându-se o marjă de manevră pentru soluții convenite colectiv între sindicate și sectorul public. În altele, metodele alese pentru punerea în aplicare a deciziilor au exclus adesea utilizarea dialogului social. Această tendință nu se limitează la țările care beneficiază de asistență financiară din partea UE și a Fondului Monetar Internațional. În consecință, în multe state membre, majorările fiscale și reducerea cheltuielilor publice au declanșat un val de conflicte de muncă și au subliniat natura contestată a unora dintre măsurile de reformă care nu făceau obiectul dialogului social.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4503

Publicat de la data apr. 11 2013. Categorii MAPAMOND.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 februarie 2020, 12:19
 

N
Predominant însorit
8°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 61%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 6:54
Apus: 18:03
Prognoza 1 martie 2020
Zi
 

S
Înnourat
14°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SE
Noros
3°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-02-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:15 si 05:30 In zona : Județul Dolj: Calafat, Băilești, Poiana Mare, Moțăței, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Plenița, Galicea Mare, Desa, Unirea, Rast, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Catane;Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : conform textului Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN  Interval de valabilitate: 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00Zone și […]

Loto

Horoscop

  • 268.161 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team