Raport DGIPI: Hayssam a fost lăsat să fugă din ţară

Preşedintele Traian Băsescu şi ex-ministrul Internelor Vasile Blaga au fost informaţi despre intenţia lui Omar Hayssam de a pleca din ţară, în 2006, după ce a fost eliberat din arest pe motiv ca suferea de cancer, se arată într-un document oficial al unui serviciu secret din România, scrie luju.ro.

Semnele de intrebare cu privire la modul in care a fost posibil ca sirianul Omar Hayssam sa plece din tara, in 2006, dupa ce a fost eliberat din arest pe motiv ca suferea de cancer isi au raspunsul intr-un document oficial al unui serviciu secret din Romania.

Este vorba despre un raport realizat de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna in iulie 2006, la comanda careia se afla atunci chestorul sef Virgil Ardelean .

Documentul dovedeste fara niciun fel de dubiu ca cele mai importante institutii ale statului, de la Presedintia Romaniei pana la Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Vasile Blaga fostul prieten al lui Traian Basescu, au fost avertizate ca Omar se pregateste sa paraseasca Romania. Cu toate acestea, nimic nu s-a intamplat, ceea ce nu arata decat ca teroristul a plecat cu complicitatea autoritatilor.

Lumeajustitiei.ro readuce in atentie raportul DGIPI, publicat pentru prima data de Grupul de Investigatii Politice, care demonstreaza ca Omar Hayssam a fost lasat sa plece din tara.

Cea mai importanta mentiune din raportul DGIPI se refera la informarile serviciului condus de Virgil Ardelean cu privire la intentia lui Omar Hayssam de a fugi din Romania. Astfel, in raport se mentioneaza urmatoarele: “La 05.05.2006 si 05.06.2006, dintr-o activitate specifica, printr-o conexiune si interpretare extensiva a informatiilor obtinute am sesizat potentiala intentie a inculpatului Omar Hayssam de a parasi tara”. Potrivit aceluiasi document, avertizarile au fost transmise inclusiv ministrului Administratiei si Internelor de la acea vreme, Vasile Blaga, si Presedintiei, mai exact lui Sergiu Medar, consilier al lui Traian Basescu: “Informatiile au fost transmise la DIICOT, IGPR, IGPF, secretar de stat din MAI, ministru, domnului consilier prezidential Sergiu Medar”.

Se vede astfel cum autoritatile statului au stiut si au fost puse in garda de catre DGIPI cu privire la posibila fuga a lui Omar Hayssam, insa nimeni nu a luat vreo masura pentru a impiedica plecarea sirianului. Observam, de asemenea, ca informarea DGIPI venit la cateva zile dupa eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, care a avut loc in 26 aprilie 2006, dar si cu cateva zile inainte ca acesta sa paraseasca teritoriul Romaniei, in noaptea de 29 spre 30 iunie 2006.

Presedintia si conducerea MAI au fost informate in permanenta de activitatile lui Omar Hayssam

Pe de alta parte, trebuie spus ca Omar Hayssam era supravegheat de catre DGIPI inca din 2001, despre activitatile acestuia fiind trimise periodic informari catre institutiile statului. Spre exemplu, DGIPI avertiza inca din 2001 ca Omar si alti 12 cetateni straini “sunt semnalati cu preocupari conexe terorismului, fiind sustinatori ai organizatiei islamiste AMAN”.
Ulterior, Presedintia, dar si conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, au stiut pas cu pas despre toate conexiunile lui Omar Hayssam, inclusiv in cazul rapirii.

Revenind insa la rapirea ziaristilor, iata cateva din informarile DGIPI despre Omar si unde au fost ele trimise:

31.03.2005: Contacteaza leagaturi pentru initinerea de informatii privind rapirea (Presedintie, conducerea MAI)

01.04.2005: Initiaza demersuri de contactare a unor personalitati din conducerea Romaniei, sub motivatia ca ofera resurse financiare pentru rascumpararea ziaristilor, urmarind clarificarea situatiei sale juridice (Presedintie, conducerea MAI)

02.04.2005: Preocupari de obtinere a banilor si trimiterea lor in Irak (Presedintie)

03.04.2005: Omar Hayssam contacteaza legaturile sale din Irak si stabileste coordonatele transmiterii banilor (Presedintie, conducerea MAI)

04.04.2005: Initierea unor demersuri pentru stabilirea de contacte cu potentialii rapitori (Presedintie)

07.04.2005: Posibile implicari ale lui Omar Hayssam in rapirea jurnalistilor (consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, conducerea MAI)

08.04.2005: Contactarea unor legaturi din Irak (Presedintie, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, conducerea MAI)

In aceste conditii, ne intrebam, daca initial s-a tinut cont de toate aceste date puse la dispozitie de DGIPI, dovada fiind si arestarea lui Omar, cum a fost posibil ca avertizarile privind intentia sirianului de a fugi din tara sa fie ignorate? Nu putem trage decat o singura concluzie: toate institutile statului au stiut, dar cele care trebuau sa ia masuri s-au facut ca ploua.

Directorul agenției siriene SANA infirmă că Hayssam a fost adus din Irak

Directorul agenției siriene de știri SANA a dezmințit declarațiile sale citate de Vocea Rusiei potrivit cărora Omar Hayssam a fost adus în România din Irak.

În plus, Ahmed Daua a declarat că nici măcar nu a fost contactat de Vocea Rusiei. „Directorul agenției siriene de știri SANA a declarat că nu a fost contactat de Vocea Rusiei și că nu știe unde a fost Omar Hayssam înainte de a fi adus în România. Mai mult, se pare că generalul sirian citat în articolul postului de radio nici nu există”, precizează Digi24.

Vocea Rusiei a precizat, miercuri, citându-l pe directorul agenţiei de stat siriene SANA, Ahmed Daua, că Omar Hayssam a fost transferat în România dintr-o închisoare din Irak.

„Siria nu are nicio legătură cu persoana şi soarta acestui terorist. Din informaţiile pe care le am, el era ţinut la o închisoare din Irak şi de acolo a fost transferat în România”, a declarat Daua, potrivit Vocea Rusiei.

Mai mult, Digi24 notează că generalul Hasan Hasan din cadrul forțelor armate siriene, citat în articolul de pe site-ul postului radioului de stat din Rusia, nici măcar nu există.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.