Raport după Colectiv: Autoritățile au refuzat transferul în străinătate, infecțiile nosocomiale au fost ascunse

Un raport atribuit Ministerului Sănătății si intrat in posesia Digi 24 arata nereguli grave in modul in care autoritățile au gestionat situația imediat după incendiul din Colectiv: transferul răniților in străinătate a fost refuzat, acest lucru fiind posibil doar la presiunea publicului, iar infecțiile nosocomiale ale pacienților nu apar in fisele medicale de la spitalele din Romania, fiind descoperite de medicii din străinătate.

Acestea sunt doar doua dintre nereguli, potrivit documentului despre care Digi 24 susține ca a fost întocmit de Ministerul Sănătății la începutul anului 2017. In timp ce Ministerul Sănătății declară ca raportul nu exista, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat, pentru Hotnews.ro, ca raportul exista: “Este raportul cu nr 9/3.01.2017 depus la registratura cabinetului MS si ulterior remis Direcției Asistenta Medicala MS. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog, secretarii de stat si consilierii dansului nu stiu despre acesta.”

Autoritățile au refuzat transferul răniților în străinătate

Romania avea in octombrie 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienți cu arsuri grave, in condițiile in care după incendiul de la Colectiv au fost zeci de astfel de cazuri. Niciun spital din țară nu îndeplinea însă condițiile pentru internarea marilor arși, neexistând o zona de izolare protectiva pentru pacienții cu arsuri. Cu toate acestea, multi dintre răniții grav au fost transferați la spitale din străinătate abia in urma presiunilor familiilor si a publicului.

Morți din cauza infecțiilor nosocomiale

Dupa incendiu, multi dintre răniți s-au infectat cu bacterii din spitale: “Problema majora, lipsa zonei de izolare protectiva pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecții. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. In foile de observație ale pacienților nu sunt buletine de gazometrie sanguina, nu se poate aprecia câți dintre pacienți au avut intoxicație cu fum si arsuri ale cailor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon in primele ore după internare. Majoritatea celor decedați la club au avut concentrații ridicate de cianuri”, se mai arată în raport.

Ministerul Sănătății neagă existența unui raport

La rândul său, Ministerul Sănătății susține, într-un comunicat dat publicității miercuri, ca “La Ministerul Sănătății nu exista niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care sa conțină informații privind intervenția autorităților sanitare in cazul ‘Colectiv’.  Un astfel de document nu se regăsește nici in Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniștri in data de 5 ianuarie 2017, atunci când coordonarea Ministerului Sănătății a fost preluata de către ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu.”

Sursa: România Curată 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.