Raport ONU: Coreea de Nord, 200 de milioane de dolari venituri, în 2017, din exporturi interzise

Coreea de Nord a exportat între ianuarie şi septembrie 2017 produse interzise de sancţiunile ONU generându-i venituri estimate la aproape 200 de milioane de dolari, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.

Consultat vineri de AFP, acest document redactat de un grup de experţi ai ONU însărcinaţi să verifice aplicarea sancţiunilor şi remis celor 15 membri ai Consiliului de Securitate subliniază în principal continuarea exportului de cărbune nord-coreean în pofida sancţiunilor internaţionale. El se referă la nave sub pavilion fals, transferuri în mare a unor produse ilegale între nave şi documentaţie frauduloasă destinată să mascheze originea cărbunelui.

Ultimele anchete ale grupului de experţi arată că Phenianul a trecut peste interdicţiile ONU în domeniul aprovizionării cu petrol prin folosirea diverselor canale, sprijinindu-se pe cetăţeni străini, firme străine şi pe sistemul bancar internaţional, mai indică documentul.

Reamintind că mai multe nave au fost acuzate de ONU că au transbordat cărbune şi petrol în beneficiul Coreii de Nord, experţii subliniază că „un efort coordonat între statele membre este crucial pentru a contracara aceste activităţi ilegale tot mai numeroase”.

Adoptarea între sfârşitul lui 2016 şi 2017 a patru serii de sancţiuni economice a dus la apariţia unei „pieţe lucrative” pentru traficanţii căutând să furnizeze petrol Phenianului şi să îl ajute în exportul resurselor sale naturale, precizează experţii.

În 2017, la iniţiativa Washingtonului, Consiliul de Securitate a impus trei noi serii de sancţiuni economice Phenianului care afectează în special exporturile sale de cărbune, fier, produse de pescuit şi textile şi limitează aprovizionările sale cu petrol. Aceste măsuri au fost decise după mai multe tiruri cu rachete şi un test nuclear efectuat de Coreea de Nord.

Raportul scoate, de asemenea, în evidenţă proiecte de cooperare militară cu Coreea de Nord reperate în Africa, dar şi în regiunea Asia-Pacific, precum şi cu Siria şi Birmania în domeniul rachetelor balistice. Documentul se mai referă la acorduri privind armele convenţionale şi operaţiuni cibernetice pentru a fura secrete militare.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.