Răsăritul Românesc, Basarabia – Un nou început

Septembrie 2021 a început la Gimnaziul “Nicolae Costin”, din Chișinău cu dezvelirea basoreliefului In memoriam Nicolae Costin.

La eveniment au participat personalități notorii din spațiul basarabean: Eugen Doga, Alexandru Arseni, Octavian Țîcu,  Nicolae Jelescu, Viorel Burlacu, Diana Guba, Valentina Volontir, Zina Izbas, Eugenia Tofan, Ludmila Boțan, Mariana Seu, Nicolae Mocanu, echipa TVR Moldova s.a.

 

Placa comemorativă sfințită de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei și biserica Sfânta Teodora de la Sihla, în frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu a fost dezvelită de primarul actual al municipiului Chișinău Ion Ceban, sculptorul Valeriu Doicov, Ilinca Zaporojan, reprezentanta elevilor din gimnaziu și Iuliana Gorea Costin, soția regretatului înaintaș,  deputat, primar general, președinte al Consilului Municipal, promotor al renașterii naționale – Nicolae Costin.

Doamna Ambasador  Iuliana Gorea Costin a oferit în dar gimnaziului seturi  de cărți si agende, un televizor performant, colecția de hărți, reprezentând evoluția spațiului geografic românesc de-a lungul timpului si ghiozdane, inscripționate cu citatul : “Unirea Românimii  e visul  meu de fier” de Mihai Eminescu.

Vorbitorii,  doamna director a gimnaziului Silvia Guzun, domnii Alexandru Arseni, Octavian Ticu, Eugen Doga au menționat că Nicolae Costin avea calitățile unui profesor de excepție, a unui Om Politic cu înaltă conștiință de neam  și Țară, iar actualul primar Ion Ceban a menționat că Nicolae Costin este înaintașul de la care avem de învățat cu toții.

În final, Iuliana Gorea Costin a subliniat că Nicolae Costin nu era și nu manifesta mândrie sau înfumurare,  ci demnitate! Este o mare diferență, a afirmat  Domnia Sa, ântre mândrie, considerată  un mare păcat în credința noastra creștină și demnitate considerată un har divin.

Excelența Sa a chemat asistența să-și amintească de energiile creatoare manifestate de generația de înaintași în frunte cu Nicolae Costin, de mulțimile care strigau la unison: “Limba română! Alfabet latin! Noi suntem români!”

 Discursul  doamnei ambasador, Iuliana Gorea Costin, soția regretatului primar:

Asistăm astăzi  la un act de Justiție, In Memoriam, grație  imboldului colectivului didactic al gimnaziului “Nicolae Costin”,  condus cu onoare de doamna Director Silvia Guzun, a eforturilor doamnei Valentina Volontir, director în  Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, primar general domnul  Ion Ceban și a  domnului sculptor Valeriu Doicov.

Firescul acestui eveniment desfășurat la început de an de studii, în preajma evenimentelor majore din istoria noastră recentă, pe care le-am marcat la sfârșit de august, impun să amintesc  că Nicolae Costin  a fost :

– Profesorul universitar care semăna Lumina prin Cuvânt atât în aulele universitare cât  și la mitingurile de renaștere națională;

– Tribunul Nicolae Costin acționa strategic prin faptă și cuvânt contribuind la ceea ce avea să însemne dreptatea noastra divină, săvârșirea care avea să înceapă cu recucerirea drepturilor noastre firești de a vorbi și învața în limba maternă – română, de a scrie în grafie latină, de a ne cunoaște istoria, de a ne alinia împreună cu întreaga națiune sub flamura Tricolorului, de a  ne pătrunde de chemarea imnului  “Deșteaptă-te, române”…

Aceste cuceriri ale drepturilor noastre, a celor născuți în Răsăritul Românesc, au însemnat înainte de toate sacrificiu și suferința generațiilor și generațiilor de străjeri la poarta Țării.

Declaratia de Independență-Actul de Constituire a Statului Republica Moldova, a cărui semnatar  a fost și Nicolae Costin, a  consemnat voința noastră de ieșire din imperiul sovietic  și un pas spre ReUnirea cu Țara-mamă,  România.

Un permanent cercetător al rostului  “înșiruirii  epocilor pe ața“, cu o uimitoare capacitate de analiza a istoriei,  Nicolae Costin  înțelegea și susținea că doar o națiune unită și o Țară reîntregită poate rezista în fața intemperiilor timpului, poate ocupa cu demnitate un loc destoinic la masa popoarelor lumii, determinându-și prezentul și viitorul.

Testamentar  Nicolae Costin afirma “ Visul  nostru  de secole – reîntregirea teritorială și națională- trebuie îndeplinit! Nu exista altă cale. Cred că ne va ajuta Dumnezeu! “

Nicolae Costin credea că din neamul nostru se vor ridica  alte generații de tineri capabili să înlocuiască golul lăsat de trecerea la Ceruri a generațiilor de înaintași, adevărați patrioți, conștiințe luminate,  care și-au sacrificat viața  pentru binele semenilor, pentru idealul național  de reîntregire.

Misiunea de a continua ne revine nouă-purtătorilor de memorie, nouă care i-am cunoscut și i-am apreciat.

Doar Îndeplinirea acestui ideal-lăsat testamentar de înaintașii nostri este răspunsul adecvat  la jertfa lor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Un  nou început! Un început de an cât mai bun elevilor și cadrelor didactice de la Gimnaziul “Nicolae Costin”, celor din întregul Răsărit Românesc și  din întreaga Țara!

Multumesc din inimă tuturor!

P. S.

-Nicolae  Costin avea extraordinara capacitate de a impune respect chiar și adversarilor sau oponenților săi politici. Constatăm acest lucru și după înălțarea la ceruri a sufletului  său;

– Nicolae Costin nu era un om mândru și nici înfumurat, Nicolae Costin era un Om cu multă demnitate;

– Se va reveni asupra basoreliefului  pentru a-l aduce cât mai aproape de chipul său real”.

Teodora Marin

P. S. Mulțumim TVR Moldova

http://m.tvrmoldova.md/cultura/la-liceul-nicolae-costin-a-fost-dezvelita-o-placa-comemorativa-in-cinstea-primului-primar-al-chisinaului/

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.