Rata ocuparii fortei de munca in Romania. Diferente notabile intre zona rurala si cea urbana

In Uniunea Europeana, rata ocuparii fortei de munca in mediul urban este de 72%, in timp ce in zonele rurale urca la 73%, conform datelor pentru 2017. Cele mai mari discrepante au fost inregistrate in Lituania (82% urban, 68% rural) si Bulgaria (76%, respectiv 62%). Situatii diferite, cu rate mai mari la sate decat in orase, sunt cele din tari precum Germania (77% rural, 82% urban) sau Belgia (72% vs 62%).

Editia din 2018 a anuarului Eurostat include statistici din diferite arii de activitate, care impreuna construiesc imaginea generala a regiunilor Europei. De exemplu, anuarul arata diferente minore intre zonele urbane si cele rurale in ce priveste ocuparea fortei de munca la nivelul UE. In schimb, Romania se numara printre tarile in care deosebirile sunt notabile.

In Romania, mediului urban ii corespunde o rata de ocupare a fortei de munca de 68,5%, in timp ce in zonele rurale aceasta coboara la 62%. Pe de alta parte, la acest capitol cele mai mici valori din Romania sunt inregistrate in suburbii si orase de mici dimensiuni, cu o rata de 60,6%.

La nivelul intregii populatii din Romania, anul trecut, rata ocuparii fortei de munca a fost de 63,9% (71,8 in randul barbatilor, respectiv 55,8% la femei).

Mai sunt incluse statistici despre speranta de viata la nastere, raportate la nivelul anului 2016, cu o medie europeana de 83,6% in randul persoanelor de sex feminin, fata de 78,2% (sex masculin). In timp ce in Spania si Italia sunt inregistrate cele mai ridicate nivele, Romania se numara printre ultimele 10 tari (79,1% in randul fetelor, 71,7% pentru baieti).

In ce priveste utilizarea retelelor sociale, mai bine de jumatate dintre europenii cu varste intre 16-74 de ani, respectiv 54%, au folosit  Instagram, Facebook sau Twitter. Romanii, cu 52% utilizatori de retele sociale, se apropie de media europeana, in timp ce valorile cele mai ridicate sunt in randul islandezilor (89%).

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.