RATB, amendată pentru că a făcut copii de pe actele de identitate ale clienţilor

Autoritatea Naţională a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) cu 2.000 de lei pentru efectuarea de copii ale actelor de identitate ale elevilor şi studenţilor care solicită abonamente cu tarif redus, ceea ce este interzis.

„Preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Anca Opre, a dispus aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 2.000 lei Regiei Autonome de Transport Bucureşti, pentru efectuarea de copii ale actelor de identitate ale elevilor şi studenţilor care solicită eliberarea abonamentelor cu tarif redus. Această faptă constituie contravenţia de ‘prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal’, prevăzută de art. 33 din Legea nr. 677/2001”, informează autoritatea într-un comunicat de presă.

Conform Autorităţii, operatorul a scanat şi a reţinut copii ale actelor de identitate şi ale altor documente ce conţineau codul numeric personal al solicitanţilor.

„Subliniem că efectuarea de copii de pe documentele care conţin codul numeric personal este interzisă, potrivit prevederilor art. 6 din Decizia nr. 132/2011 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu excepţia situaţiei în care există o prevedere legală expresă ori când se obţine acordul persoanei respective sau cu avizul aceleiaşi autorităţi. În acelaşi timp, în considerarea riscurilor asupra vieţii private a unui număr semnificativ de persoane, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus ca Regia Autonomă de Transport Bucureşti să înceteze reţinerea de copii ale respectivelor documente şi să şteargă baza de date deja constituită, în termen de 10 zile de la data emiterii Deciziei nr. 68/31.07.2013”, se mai arată în comunicatul ANPDCP.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.