"Răzgândescu" la butoane: PSD vrea Comisie specială pentru Roșia Montană

Președintele PNL Crin Antonescu a declarat joi, la finalul întâlnirii cu reprezentanții PSD în frunte cu premierul Victor Ponta, că social-democrații s-au răzgândit și doresc înființarea unei Comisii parlamentare speciale pe subiectul Roșia Montană, iar liberalii nu se vor opune.

„PSD a convenit să revenim la formula convenită inițial, a unei Comisii speciale în Parlament, la care nu m-am opus niciodată. Se va renunța la procedura de urgență (…) Anularea comisiei speciale nu a venit din partea mea, acolo se vor discuta toate lucrurile”, a spus Antonescu.

Acesta a reamintit că Ponta a fost cel care luni a spus că se renunță la proiectul Roșia Montană, că PSD a cerut renunțarea la înființarea Comisiei și tot PSD a cerut procedură de urgență pentru respingerea legii.

„Acum trebuie să facem Birouri reunite pentru a hotărî înființarea Comisiei, la care de data asta sper că vor veni”, a adăugat ironic liberalul.

Acesta a subliniat că nici el și nici PNL nu vor renunța la ideea de a vota împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

„Eu mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Dl prim ministru a rămas la ideea că trebuie să se dezbată în Parlament (…) De asemenea, evident că poziția PNL rămâne aceeași, e un proiect care nu poate fi asumat (…) Simplu spus, nu putem noi asuma în Parlament ceea ce Guvernul nu dorește sau nu poate să-și asume”, a concluzionat Crin Antonescu.

Scantei si acuze la sedinta USL

Sedinta de impacare de azi, de la Senat, nu a fost deloc una linistita, asa cum a vrut sa dea de inteles presedintele PNL Crin Antonescu. „S-a urlat, s-a tipat si s-a batut cu pumnul in masa”, a spus unul din participanti, pentru pesurse.ro, sub protectia anonimatului.

In timpul discutiilor, de mai multe ori s-a evocat posibilitatea ruperii aliantei, dar de fiecare data ca o ultima posibilitate si doar in contextul inflexibilitatii partenerului. Liberalii ii suspecteaza pe social-democrati ca ar avea o oarecare majoritate parlamentara informala care ii face pe liberali sa se simta santajati, in timp ce social-democratii suspecteaza anumite aranjamente cu democrat-liberalii.

Pe de alta parte, in contextul subiectului Rosia Montana… liberalii le-au reprosat social-democratilor ca nu au tinut cont de observatiile lor si mai ales de propunerea ca Legea privind proiectul de la Rosia Montana sa fie amanat o vreme, social-democratii au rabufnit solicitand explicatii despre declaratiile deloc magulitoare din zilele precedente.
Seful PNL i-a cerut premierului sa retraga legea din Parlament si sa isi asume Proiectul minier printr-un HG fara sa mai fie nevoie de Parlament. La aceasta sugestie premierul si-a reiterat pozitia potrivit careia Parlamentul trebuie implicat intr-o decizie care a provocat atatea suspiciuni si discutii.
La propunerea PSD… Crin Antonescu a fost de acord sa se revina la comisia parlamentara speciala care urmeaza sa faca audieri si la final sa faca recomandari de care sa se tina cont.
Mai toti participantii au batut in retragere cand pe masa s-au pus niste cifre potrivit carora doar 20% din romani ar fi impotriva proiectului minier si de partea celor care protesteaza intr-un fel sau altul.
Cel mai vehement a fost vicepremierul Liviu Dragnea care le-a replicat tuturor celor prezenti faptul ca prin astfel de crize politice se pune in pericol regionalizarea (jucaria sa preferata).
De un tratament mai special s-a „bucurat” ministrul Radu Stroe caruia i s-ar fi reprosat atitudinea inexplicabil de binevoitoare a Jandarmeriei fata de cei care incalca legea prin blocaje repetate ale traficului in Bucuresti.
Ca s-a incheiat doar un armistitiu de etapa o dovedeste faptul ca premierul a refuzat sa faca declaratii la sfarsitul intalnirii de azi, precum si declaratia lui Crin Antonescu care a spus ca PNL nu renunta la pozitia deja anuntata.
Expresia repetata obsesiv de participanti e cea de „proiectul in forma actuala” – poate insemna si faptul ca proiectul in forma actuala nu poate trece, dar o forma negociata si ameliorata. (pesurse.ro)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.