Reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase

Premierul Victor Ponta a făcut luni seară, la România TV, o declarație foarte fermă despre condamnarea lui Adrian Năstase. „E un condamnat politic”, a spus Ponta, care a adăugat că responsabil pentru condamnarea lui Năstase este președintele Traian Băsescu. „Din 2005, prin principalii săi colaboratori, doamna Macovei și domnul Morar, a instituit acest sistem, inclusiv prin dosare penale pe care le-a instrumentat adversarilor politici (…) Unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu din 2005 încoace a fost acela de a-și doborî prin mijloace nepolitice cel mai important adversar. Pentru că Adrian Năstase a fost cel mai important adversar al lui Traian Băsescu”, a declarat premierul. Unul din moderatorii emisiunii i-au atras atenția lui Ponta că e riscant ce spune, având în vedere că este prim ministru în funcție și declarațiile sale pot fi socotite ca imixtiuni în Justiție. „Poate că e riscant, dar vă spun adevărul. Și nu e prima dată când îmi spun această părere. Îl consider pe Adrian Năstase o victimă a regimului Băsescu”, a răspuns Ponta. El a susținut că întregul caz Adrian Năstase este „perfect comparabil” cu cel al fostei șefe a Guvernului de la Kiev, Iulia Timoșenko. „Nu văd de ce sunt judecate diferit”, a mai spus Ponta.

//////

Condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare este știrea care domină spațiul mediatic și politic. Numeroși politicieni PSD și-au exprimat solidaritatea cu fostul premier și lider al partidului lor, a cărui condamnare e considerată nedreaptă și de sorginte politică. Întrebată la rându-i cum comentează această sentință, Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt a PNL a refuzat comentarea în registru politic a cazului și l-a lăsat strict în sfera justiției. Ea a declarat pentru Agerpres că această nouă condamnare a fostului premier nu poate afecta USL. ”Nu am ce fel de comentarii să fac, pentru că nu suntem în sfera politică. Este o decizie a justiției în urma unui proces, prin urmare politicul nu are prea multe de comentat în această situație”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

///////

Noua condamnare a lui Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare a stârnit nu doar nedumeriri și chiar indignare, ci și strigăte de bucurie și ironii. Monica Macovei, europarlamentar PDL exultă și nu-și ascunde fericirea de parcă ar fi o victorie personală, ”Un succes!”. Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu ironizează subțire, scriind pe blogul personal că USL și-a îndeplinit un obiectiv, ”Dreptate până capăt!” Sunt și alte remarci caustice care spun că Adrian Năstase a fost încarcerat de două ori în timp ce învățăceii săi, pe care i-a ridicat, se află la putere. Iată însă declarația făcută la Digi 24 de Macovei: “Este un succes al justiție și o lecție pentru toți politicienii care sunt corupți și care fură. Justiția a pornit, își face treaba, ca atare să le fie frică atunci când fură și când sunt corupți, pentru că merg la închisoare (…). Justiția ar putea fi influențată când e vorba de politicieni, nu de oameni simpli, deci bravo lor, mă refer la judecatorii care condamnă politicieni”. În legătură cu condamnarea pentru termopane și bideuri care par fleacuri în raport cu afacerile care se fac în România, Mocovei  a spus ”cu atât mai bine”

///////

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că a aflat cu tristețe de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul “Zambaccian”, adăugând că, în opinia sa, Adrian Năstase a plătit “mult prea mult” pentru faptul că i-a fost “oponent președintelui Traian Băsescu.”Am primit cu tristețe această veste. Suntem alături de Adrian Năstase și de familia acestuia. Personal consider că a plătit mult prea mult pentru faptul că a fost un oponent al lui Traian Băsescu și al regimului acestuia. Eu cred că faptul că acum discutăm despre o decizie a instanței având atât de multe semne de întrebare și fiind atât de multe controverse legate de acest dosar, că este un rău pe care indirect Traian Băsescu l-a făcut politizând Justiția”, a spus Ivan. Acesta a adăugat că partidul pe care îl reprezintă are obligația de a lupta cu regimul lui Traian Băsescu, luptă care “va continua și după ce acesta nu va mai fi președintele țării”.

///////

Astăzi s-a făcut dreptate”. Aceasta a fost declarația jurnalistului Cristian Tudor Popescu, într-o intervenţie la Realitatea TV, la scurt timp după ce s-a aflat despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare. Popescu a adăugat că PSD va pierde dacă va continua să-l apere pe fostul premier. „Dacă Ponta, dacă alţi lideri PSD sau USL vor continua să folosească ce s-a întâmplat pentru a aduna capital politic (…) vor pierde foarte mult. Deja au pierdut”, a mai declarat jurnalistul. În ceea ce priveşte pedeapsa primită de soţia fostului premier, Dana Năstase, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare, jurnalistul susţine că aceasta este una notabilă. „Este o pedeapsă şi acolo care-şi are semnificaţia ei, Dana reprezintă nu numai nomenclatura de după 1989, ci şi cea de dinainte. Ea a fost obişnuită în copilăria şi adolescenţa dânsei ca miliţienii, militarii şi judecătorii să ia poziţia de drepţi în faţa dânsei şi ce se întâmpă acum este cu totul ieşit din comun pentru ea. Are semnificaţie această condamnare. Însă Dana va rămâne acasă, domnul Năstase va face câteva luni de închisoare după care se va întoarce – nu au mare semnificaţie. Dar totuşi, în istoria ideii de justiţie din România rămâne de văzut dacă ce s-a întâmplat azi va schimba percepţia cetăţenilor în legătură cu dreptatea şi justiţia”, a arătat CTP, completând că l-ar întreba acum pe Adrian Năstase „dacă se va mai sinucide o dată”. „La urma urmei, ce a fost sinuciderea aceea de operetă a lui Năstase de acum un an şi jumătate? L-aş fi întrebat acum pe Năstase, dacă am fi fost într-o discuţie jurnalistică, dacă mai are de gând să se sinucidă şi cu această ocazie. E o întrebare la care nu aştept răspunsul, o întrebare care exprimă ridicolul situaţiei în care s-a pus singur Adrian Năstase”, a încheiat Cristian Tudor Popescu.

//////

Deputata PNL Alina Gorghiu scrie pe blogul său că o condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian era de așteptat. „Este o hotarare dura, o condamnare care presupune o decizie mai aspra fata de hotararea anterioara, condamnare si pentru luare de mita si pentru santaj, dar si recuperarea prejudiciului. Doar ca trecand peste o condamnare la care, daca nu suntem ipocriti, vom recunoaste ca ne asteptam, ar trebui sa ne si gandim, chiar cu voce tare ce si cum trebuie facut”, comentează Alina Gorghiu. Ea spune că întreaga clasă politică trebuie să învețe ceva din condamnarea fostului premier și precizează că „nu încurajează” avansarea ideii că Năstase a fost condamnat politic. „Plaga lăsată de acest proces si de aceasta condamnare pentru orice politician din Romania va fi una de lunga durata si greu de tot vindecabila. Ma gandesc ca nu e cea mai fericita formula sa mergem pe ideea procesului politic, chiar nu o incurajez. Si nici nu merg pe varianta vehiculata masiv ca se va promova legea amnistiei si gratierii, pentru ca asa ceva nu va trece, indiferent cine si cand si-o doreste. Nu cred ca este momentul sa mai condamn eu in plus fata de ce a zis instanta, dar chiar vreau sa-l parafrazez pe Alecu Russo, mai ales ca vor incepe sa curga comentariile cu privire la judecatorii care au judecat dosarul, spunand ca legile bune, dar mai ales judecătorii buni apara statul de drept in Romania”, mai scrie deputata PNL. Alina Gorghiu afirma încă de duminică pe blog că decizia în cazul Năstase nu va trebui interpretată ca o răzbunare a lui Traian Băsescu. „Urechile mele nu vor mai suporta să audă cum cineva care va fi condamnat în România este o victimă a sistemului, cum justiția este în integralitatea ei condusă de ăla cu Coarne de la Cotroceni sau că ÎCCJ a dat hotărârea, oricare ar fi ea, sub presiunea opiniei publice sau a MCV”, nota duminică pe blog, Alina Gorghiu.

//////

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu notează ironic pe contul său de Facebook că reintrarea lui Adrian Năstase în închisoare echivalează cu împlinirea uneia dintre promisiunile electorale ale USL. „Totuși una din promisiunile USL pare să se îndeplinească: Dreptate până la capăt”, scrie Lăzăroiu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.