Recital extraordinar de pian la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”

Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de artă și cultură, joi, 4 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, la Recitalul extraordinar de pian, susținut de Rubén Lorenzo din Spania, care va purta spectatorii într-o fascinantă călătorie muzicală.

În program vor fi compoziții de: Dinu Lipatti, Franz Liszt, Claude Debussy, Isaac Albéniz și Enrique Granados.

Evenimentul promovează valorile și personalitățile culturale, care consolidează și îmbogățesc moștenirea culturală românească și europeană.

Rubén Lorenzo s-a născut în Zaragoza și este pianist activ ca solist din 1982. A cântat în prestigioase camere din diferite țări din Europa, Asia, America și Africa; printre acestea, Sala de recital Weill(Carnegie Hall) din New York – într-un spectacol descris ca o „revelație unică” de către critici – Salle Cortot din Paris sau Sala Franz Liszt din Budapesta, Teatrul Broklyn din Pretoria, precum și în numeroase auditorii din China.

În sezonul 2017-2018 a făcut al patrulea turneu al acestuia țară, precum și altele din Africa de Sud și Thailanda. Pianist versatil, cu un repertoriu larg și variat. Premiera în Spania cuprinzătoare patru volume din „Makrokosmos” de G. Crumb, o lucrare de referință despre tehnica pianului contemporan. El a abordat în concert capodopere ale pianului spaniol, cum ar fi integral „Goyescas” de Granados, integral „Suite Iberia” și „Suite Española” de Albéniz. Alte părți integrante ale repertoriului universal includ cele 10 „sonate pentru pian și vioară” și cele 32 de „sonate pentru pian” de Beethoven cu pianistul Mario Monreal. A făcut înregistrări în mai multe zeci de CD-uri, inclusiv „Goyescas” de Granados (1995), „Spanish Rapsody” de Liszt (2011) și „Suite Española” de Albéniz (2016), compozitori din Republica Spaniolă și un CD monografia muzicii aragoneze pentru pian. În prezent înregistrează pe trei CD-uri cu cele 10 „Sonate pentru pian și vioară” ale lui Beethoven pentru casa belgiană Etcetera Records.

A studiat pianul la Zaragoza, Madrid și Londra cu Julieta Bel, Pedro Espinosa, Josep Colom, Louis Kentner și Nariné Aroutuinian (Academia Regală de Muzică). Premiu de onoare la pian și premiu de Onoare în Muzică de Cameră de la Conservatorul din Zaragoza (1974-1978). El este doctor în Muzică „cum laude” de către Universitatea Politehnică din Valencia și Premiul Extraordinar al Doctorat. De asemenea, a susținut cursuri și conferințe în Spania și la mai multe universități din America și China.

În 2014 a fost numit Președinte al Consiliului Aragonez de Educație Artistică a Guvernului Aragonului. Este fondator și președinte al Asociației Interpreților din Aragonese Muzică. Se înscrie în Corpul Profesorilor de Muzică prin concurs ca profesor titular. State Performing Arts, cu numărul unu al promovării sale în Spania. Atasat la Conservatorul Superior din Zaragoza din 1987 până în 2002 și Conservatorul Profesiona mai târziu până la pensionare.

În august 2020 a primit „Medalia Albeniz”.

Conceptul evenimentului „Recital Extraordinar de pian” la Casa Artelor Dinu Lipatti, aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti.

Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, TRINITAS TV; #centruldepresa, spotmedia.ro, ULTIMA ORĂ, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Comments

comments

One thought on “Recital extraordinar de pian la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.