Recomandarea Avocatului Poporului către Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava

Avocatul Poporului a emis, în 26 iunie 2017, o Recomandare către managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în care solicită reinstruirea periodică a personalului unității sanitare, inclusiv cu privire la dispozițiile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare. În Recomandare se mai solicită, având în vedere poziționarea conductei subterane de aducțiune, luarea tuturor măsurilor în vederea verificării și dezinfecției apei, prin controale săptămânale ale apei de la rețea și utilizarea, în secțiile cu risc, doar a apei ultrafiltrate și, nu în ultimul rând, montarea unor capsule filtrante finale, sterilizate zilnic, la toate lavoarele din secția de neonatologie.

      Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu, anchetei efectuate de către Avocatul Poporului în unitatea spitalicească și la Direcția de Sănătate Publică Suceava, precum și a sesizării Ministerului Sănătății cu privire la situația de fapt. Sesizarea din oficiu a demarat în urma informațiilor apărute în presă, în luna august 2016, care prezentau cazul decesului a trei nou-născuți, din care unul decedat în data de 17 august în Spitalul Județean Suceava, la zece zile de la naștere, după ce ar fi fost infectat cu un germen intraspitalicesc, Pseudomonas aeruginosa, aceeași cauză a decesului ca și în cazul altor doi nou-născuți, decedați la sfârșitul lunii februarie, respectiv începutul lunii martie și pentru a căror moarte nu a fost găsit niciun vinovat nici în ziua de astăzi, chiar dacă rezultatele testelor emise de Institutul Cantacuzino au lămurit că a fost vorba despre o infectare cu un germen luat din spital, și anume Pseudomonas aeruginosa. Conform surselor din presă, conducerea Spitalului Județean Suceava a informat Direcția de Sănătate Publică Suceava doar după ce acest caz a fost adus în atenția opiniei publice.

      Din analiza și verificările efectuate la fața locului de către Biroul Teirtorial Suceava al Avocatului Poporului, a rezultat explicit faptul că Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava a încălcat dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale în unitățile sanitare, precum şi a dispoziţiilor constituţionale privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății prevăzute de art. 22 și art. 34 din Constituţia României, în sensul că nu a depus toate diligenţele în vederea respectării și protejării, cu prioritate, a drepturilor pacientului – nou născuți, în condițiile în care, la Maternitatea Spitalului se nasc în medie 3300-3500 de copii pe an.

      Prin două adrese, din 19 ianuarie 2017 și 28 martie 2017, Ministerul Sănătății a transmis Avocatului Poporului, între altele, următoarele:

 – în luna februarie 2016 a fost efectuat controlul tematic dispus de Ministerul Sănătății la toate spitalele din județ, inclusiv la Spitalul județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Acțiunea s-a finalizat prin constatarea unui număr de 13 deficiențe la nivelul secțiilor și au fost dispuse 8 măsuri (prescripții și recomandări) cu termene până cel târziu în luna martie 2016 sau în concordanță cu programul de reabilitare al spitalului. Nu au fost aplicate sancțiuni;

    – în 17 martie 2016 s-au constatat, la nivelul unității sanitare, 25 de deficiențe, s-au stabilit termenele aferente și s-a aplicat o contravenție, respectiv un avertisment pentru asistentul șef al Secției de Chirurgie;

– în privința clarificării motivului pentru care Direcția de Sănătate Publică Suceava nu este inclusă în lista unităților care derulează Programul Național de Supraveghere și Control al Infecțiilor Nosocomiale, Agenția Națională pentru Programe de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii a transmis faptul că activitatea de intervenţie şi efectuare de expertiză medicală de specialitate, în cazul unor focare de infecţii nosocomiale sau în situaţii de risc declarat, este una din atribuţiile direcţiilor de sănătate publică în domeniul supravegherii în sănătatea publică, așadar aceasta trebuie îndeplinită necondiţionat de includerea într-un program naţional de sănătate, nerăspunzând întrebării punctuale adresate de instituția Avocatul Poporului.

Întregul conținut al Recomandării poate fi consultat pe site-ul instituției, la secțiunea Recomandări – 2017.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.