Recomandări ale Poliţiei Rutiere pentru codul galben de vreme rea
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere trebuie evitată oprirea autovehiculelor în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate doborî, iar viteza de deplasare să fie redusă, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Rutiere.
De asemenea, este necesar ca distanţa în mers între autovehicule să fie suficient de mare, astfel încât la nevoie să se poată opri în siguranţă. Totodată, trebuie utilizate permanent luminile de întâlnire şi centurile de siguranţă.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a dispus prefecţilor din judeţele aflate sub atenţionare cod galben să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.
În acest sens, ministrul a precizat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi, 6 iunie a.c., la sediul M.A.I., că a emis un ordin prin care au fost constituite comandamentele pentru situaţii meteo speciale la nivelul prefecturilor.
Ministrul Radu Stroe a cerut prefecţilor din cele 15 judeţe aflate sub atenţionare, precum şi reprezentanţilor structurilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de acest fel să asigure permanenţa la comanda instituţiilor şi să acţioneze operativ pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.
Oficialul MAI a precizat că în judeţele Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Prahova, Neamţ, Vrancea, Vaslui, Tulcea şi Suceava, începând de astăzi, se va asigura monitorizarea permanentă a evenimentelor şi intervenţia rapidă în caz de urgenţă.
Totodată, la nivelul M.A.I., Centrul Operaţional de Comandă se va afla permanent în legătură cu structurile teritoriale implicate în gestionarea situaţiei din ţară.
De asemenea, ministrul a solicitat cetăţenilor, în special celor ce desfăşoară activităţi turistice în aer liber, să respecte recomandările emise de autorităţi.
Radu Stroe a subliniat necesitatea informării şi avertizării populaţiei cu privire la activităţile desfăşurate în zonele predispuse la viituri şi descărcări electrice, în vederea evitării producerii unor situaţii nedorite, sarcină ce revine prefecturilor.
Referindu-se la situaţia debitelor de pe Dunăre, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că, potrivit datelor existente la această oră, nu există pericolul unor inundaţii iminente.
Pentru gestionarea cu eficienţă a riscurilor cu impact asupra comunităţilor şi bunurilor acestora, efectivele serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi a populaţiei din zonele ce pot fi afectate de aceste fenomene meteorologice.
La conferinţa de presă a participat şi directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, acesta prezentând prognoza evoluţiilor meteorologice pentru perioada următoare.
Avertizărea cod galben este emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 6 iunie, ora 18.00 – 7 iunie, ora 22.00 valabilă pentru judeţele: , în judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Prahova, Buzău, Brăila şi Tulcea, se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.