Referendum în Turcia, REZULTATE PARȚIALE: Tabăra pro-Erdogan, ÎN AVANTAJ

Update 20.50

Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituțională din Turcia, a informat agenția de presă oficială Anadolu, preluată de DPA.

Potrivit aceleiași surse, Erdogan a discutat și cu alți susținători ai răspunsului „da” la referendum, adică pentru extinderea prerogativelor prezidențiale.

Update: 20.20

După numărarea a aproximativ 95% din buletine, a rezultat că 51,7% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției, dar cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd.

Premierul turc Binali Yildirim va face la ora locală 21:00 (18:00 GMT) o declarație pe tema referendumului, a anunțat biroul prim-ministrului duminică, informează Reuters.

CITEȘTE ȘI:

Votul la referendumul constituțional din Turcia s-a încheiat

Referendum în Turcia: Se pare că oamenii au aprobat noul sistem, declară un consilier al președintelui Erdogan

Referendum în Turcia: Tabăra ‘da’ este în frunte, dar nu așa de puternică precum ne-am așteptat, declară vicepremierul

Referendum în Turcia: Un lider al opoziției reclamă ilegalități

UPDATE 19.25

După numărarea a peste 90% din voturi la referendumul constituțional de duminică din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 52,38% din voturi, în timp ce opozanții reformei au obținut 47,62% din voturi, transmite agenția de stat Anadolu.

****

Cu peste trei sferturi dintre voturi numărate la referendumul constituțional din Turcia, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 53,93% la referendum, a informat duminică agenția de stat Anadolu.

La ora locală 18:45 (15:45 GMT), fuseseră numărate 78,36% din voturile exprimate, a precizat Anadolu.

Cifrele arată că tabăra „da” (în favoarea modificărilor constituționale care îi vor permite președintelui Recep Tayyip Erdogan să obțină prerogative sporite) a obținut 53,93% din voturi — respectiv a votat un număr de 20.076.700 de persoane, în timp ce tabăra „nu” (care se opune modificării Constituției) a obținut 46,07% — respectiv 17.150.823 de alegători au spus „nu” reformei constituționale.

Anterior…

Voturile în favoarea modificării Constituției Turciei care i-ar oferi președintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite reprezintă 63% din voturile exprimate după numărarea a aproape un sfert din buletine, a transmis duminică postul NTV, citat de Reuters.

Opozanții reformei erau creditați cu un procent de 36,8% după numărarea a 25% din voturi, relatează AFP.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune „da” sau „nu” în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea. Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) au susținut reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă au respins-o.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.