Registrul Donatorilor de Celule Stem a salvat prima viaţă

Săptămâna trecută a avut loc primul transplant cu celule stem recoltate de la un donator neînrudit din străinătate, prima procedură de acest fel făcută cu ajutorul Registrului naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice înfiinţat în urma campaniei Ştirilor PRO TV, „Avem viaţă în sânge”.

Un polonez, care s-a înscris în registrul lor în urmă cu trei săptămâni, a dăruit viaţa unui bolnav de leucemie român. În viitor alte patru transplanturi de celule stem vor avea loc la Clinica din Târgu Mureş şi la Institutul Clinic Fundeni.

În 2008,  în timp ce realiza campania „Există viaţă după moarte” Paula Herlo a descoperit că România e una dintre puţinele ţări ale lumii unde bolnavii de leucemie sau altă formă de cancer al sângelui sunt lăsaţi să moară dacă nu au un donator în familie. Un an mai târziu, Ştirile ProTV au demarat campania “Avem viaţă în sânge”, determinând autorităţile să înfiinţeze Registrul Donatorilor de Celule Stem. Premierul de la acea vreme Emil Boc şi fostul Ministru al Sănătăţii Ioan Bazac au anunţat asta în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, difuzată de ProTv.

Sursa: gandul.info

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.