Reguli Noi pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal – Online si Offline

Parlamentul European a votat astazi in favoarea propunerilor Comisiei Europene cu privire la actualizarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal. Reforma propusa de Comisie, si aprobata de Parlament, a venit din necesitatea ca normele din domeniu sa tina pasul cu evolutiile tehnologice nefiind insa straina de ingrijorarile legate de activitatile de supraveghere online a europenilor de catre SUA.

Legislatia actuala a UE a fost aprobata in 1995. In 2012, Comisia Europeana a propus un nou regulament ((COM (2012)11 care sa inlocuiasca directiva 95/46/CE) si o noua directiva ((COM(2012)10 care sa inlocuiasca decizia-cadru 2008/977/JAI privind protectia datelor personale prelucrate in scopul prevenirii, identificarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor). Ambele acte au fost amendate si aprobate cu o majoritate de voturi de catre Parlamentul European.

In cadrul acestora sunt incluse reguli unice referitoare la colectarea datelor online pentru ca acestea sa fie pastrate in siguranta. Noile reguli ofera companiilor un cadru clar pentru procesarea datelor si vor fi aplicabile si companiilor din state care nu sunt inregistrare sau activeaza pe teritoriul UE dar colecteaza informatii despre cetatenii uniunii.

Pentru a deveni legislatie europeana aceste propuneri trebuiesc adoptate de Consiliul de Ministrii urmand a fi purtate negocieri pe marginea textelor intre cele doua institutii.

Informatiile publicate intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene de astazi arata imbunatitirile aduse de aceste doua propuneri. Pentru companii vor exista:

  • legislatie unica atat la nivelul intregii uniuni pentru companiile locale cat si pentru cele care comercializeaza produse si servicii cetatenilor UE.
  • o singura autoritate pentru protectia datelor cu caracter personal la nivelul uniunii care va putea aplica amenzi usturatoare companiilor care nu respecta legislatia in domeniu

In ceea ce priveste persoanele fizice, acestea vor obtine mai mult control asupra prelucrarii datelor cu caracter personal.

Astfel va fi instituit „dreptul a fi uitat”, cetatenii putand solicita stergerea tuturor datelor lor in lipsa unui temei legal pentru pastrarea acestora.

Mai mult, consimtamantul pentru procesarea datelor cu caracter personal va trebui acordat in mod explicit (nu va putea fi presupus) si vor fi instituite regului care vor permite portarea datelor cu caracter personal de la un furnizor de servicii la altul.

Textul propunerii de regulament in varianta initiala a Comisiei si cu amendamentele Parlamentului European poste fi consultat aici.

Sursa text: finzoom.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.