Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Reguli Noi pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal – Online si Offline

Parlamentul European a votat astazi in favoarea propunerilor Comisiei Europene cu privire la actualizarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal. Reforma propusa de Comisie, si aprobata de Parlament, a venit din necesitatea ca normele din domeniu sa tina pasul cu evolutiile tehnologice nefiind insa straina de ingrijorarile legate de activitatile de supraveghere online a europenilor de catre SUA.

Legislatia actuala a UE a fost aprobata in 1995. In 2012, Comisia Europeana a propus un nou regulament ((COM (2012)11 care sa inlocuiasca directiva 95/46/CE) si o noua directiva ((COM(2012)10 care sa inlocuiasca decizia-cadru 2008/977/JAI privind protectia datelor personale prelucrate in scopul prevenirii, identificarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor). Ambele acte au fost amendate si aprobate cu o majoritate de voturi de catre Parlamentul European.

In cadrul acestora sunt incluse reguli unice referitoare la colectarea datelor online pentru ca acestea sa fie pastrate in siguranta. Noile reguli ofera companiilor un cadru clar pentru procesarea datelor si vor fi aplicabile si companiilor din state care nu sunt inregistrare sau activeaza pe teritoriul UE dar colecteaza informatii despre cetatenii uniunii.

Pentru a deveni legislatie europeana aceste propuneri trebuiesc adoptate de Consiliul de Ministrii urmand a fi purtate negocieri pe marginea textelor intre cele doua institutii.

Informatiile publicate intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene de astazi arata imbunatitirile aduse de aceste doua propuneri. Pentru companii vor exista:

  • legislatie unica atat la nivelul intregii uniuni pentru companiile locale cat si pentru cele care comercializeaza produse si servicii cetatenilor UE.
  • o singura autoritate pentru protectia datelor cu caracter personal la nivelul uniunii care va putea aplica amenzi usturatoare companiilor care nu respecta legislatia in domeniu

In ceea ce priveste persoanele fizice, acestea vor obtine mai mult control asupra prelucrarii datelor cu caracter personal.

Astfel va fi instituit „dreptul a fi uitat”, cetatenii putand solicita stergerea tuturor datelor lor in lipsa unui temei legal pentru pastrarea acestora.

Mai mult, consimtamantul pentru procesarea datelor cu caracter personal va trebui acordat in mod explicit (nu va putea fi presupus) si vor fi instituite regului care vor permite portarea datelor cu caracter personal de la un furnizor de servicii la altul.

Textul propunerii de regulament in varianta initiala a Comisiei si cu amendamentele Parlamentului European poste fi consultat aici.

Sursa text: finzoom.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=25382

Publicat de la data Mar 14 2014. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-02-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:15 si 05:15 In zona : Județul Caraş-Severin; Se vor semnala : intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h.
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 19-02-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 19 februarie, ora 22 – 21 februarie, ora 10 Zonele afectate : conform textului. Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 22 – 21 februarie, ora 10Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului […]

20 februarie 2018, 3:37
 

NE
Parţial înnourat
-1°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 74%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:08
Apus: 17:51
Prognoza 21 februarie 2018
Zi
 

ENE
Zăpadă
4°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Cer noros
0°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Mobile application powered by Make me Droid, the online Android/IOS app builder.