Repere în literatura pentru copii la Gaudeamus: Prezența lui Spiridon Vangheli și apariția volumului Basme de Petre Crăciun

Deși foarte variată, oferta de carte pentru copii de la Gaudeamus a creat evenimente notabile doar prin implicarea a două edituri din România.

Prima este Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care l-a publicat

pe marele scriitor de literatură pentru copii din Basarabia, Spiridon Vangheli. La editura menționată a apărut o carte foarte cunoscută în Moldova a marelui scriitor, Isprăvile lui Guguță. Colectivul Doxologia a reușit performanța, prin implicarea doamnei Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Ion Creangă din Chișinău, de a-l aduce la Gaudeamus pe marele scriitor. Spiridon Vangheli a stat doua zile (sâmbătă și duminică) la standul editurii, dând autografe tuturor celor care au auzit de îndrăgitul său personaj. Din păcate presa nu s-a îmbulzit pentru a-i lua interviuri acestui mare scriitor care este tradus în peste 40 de limbi străine, dar foarte puțin cunoscut în țara mamă România. Poate de acum înainte…

O altă editură care s-a remarcat prin apariția unui titlu unic în literatura pentru copii a ultimilor ani, este Zorio, care a publicat volumul Basme, de Petre Crăciun, cu ilustrații de Anca Smărăndache.

Au participat: prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, șeful Catedrei de Etnologie şi Folclor din cadrul Facultatății de Litere a Universităţii din Bucureşti, criticul Alex Ștefănescu, scriitorul Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, Grigore Leșe, titular al cursului de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, artistul plastic Anca Smărăndache, ilustratorul cărții, scriitorul Petre Crăciun, autorul volumului, director al portalului Literatură Copii, Petrișor Dumitrescu, secretar general al Institutului Cultural Român. Academician Sabina Ispas, folclorist, director al Institutului de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române a redactat o frumoasă prezentare a volumului care poate fi citita aici.

Criticul Alex Stefanescu a spus: ”Pentru mine, Petre Crăciun este o revelație. În urmă cu un an nici nu știam că există. Între timp mi-am completat cultura și am aflat că el există. Când am fost in Danemarca, am vizitat un castel in care stăpânii de altădată păstrau permanent o cameră liberă pentru eventuala venire a lui Andersen care era imprevizibil. Eu nu am un castel, ci o casă la țară și voi păstra oricând o cameră pentru Petre Crăciun. El este un autor de povești, asta este un act de curaj intelectual, intr-un moment in care toti scriu ca să-i intimideze pe semenii lor, Petre Crăciun scrie ca să-i farmece. Poveștile lui îl seduc nu numai pe un copil, ci și pe un maturi pentru că sunt foarte inteligente și foarte bine scrise. (…) Imi place de asemenea că atmosfera este de basm românesc și nu recurge la o modernizare forțată. Unii au incercat sa introduca computere, nave cosmice. Aici vorbim despre impărat, fata de impărat, bărbatul frumos care a mai rămas din păcate numai in basme. Imi place limba română aleasă și umorul de bună calitate. Această carte nu este numai o carte, ci și o expoziție, datorită încântătoarelor desene ale Ancăi Smărăndache”.

Apariția acestui volum ”expoziție” cum îl numește marele critic Alex Ștefanescu a fost semnalată de Hotnews, Ziua News, Radio România Actualități și Agerpres.

Păcat, un eveniment precum venirea în țară a unui scriitor precum Spiridon Vangheli trebuie să devină un adevărat eveniment cultural.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.