REPERE MUZICALE INTERNAȚIONALE: IRON MAIDEN

Mai bine de 40 de ani de carieră, peste 85 de milioane de albume vândute, mii de de apariții live, 16 albume de studio pline de forță. Cu acest palmares, se poate spune că Iron Maiden nu numai că și-a câștigat, dar și-a și păstrat statutul de campioană mondială a heavy-metalului.

Povestea Iron Maiden începe undeva pe la mijlocul anilor ’70. Oficial, în ziua de Crăciun a anului 1975, basistul Steve Harris a fondat trupa care avea să devină poate cea mai cunoscută și strălucitoare reprezentantă a genului heavy-metal. Atunci, colegi i-au fost Paul Day (voce), Terry Rance (chitară), Dave Sullivan (chitară) și Ron Matthews (baterie). Cei patru au ales numele Iron Maiden după denumirea unui instrument de tortură din Evul Mediu.

În ciuda deselor schimbări de componență, trupa a cunoscut succesul pe plan local. Casele de discuri s-au arătat interesate de o eventuală colaborare, însă le-au cerut celor cinci să schimbe stilul în punk. Steve Harris nu a acceptat.

Prima înregistrare apare în 1978-1979, în timp ce EP-ul ”The Soundhouse Tapes” (conține piesele ”Iron Maiden”, ”Invasion” și ”Prowler”) a fost editat în toamna lui 1979, în numai 5 000 de exemplare (materialul a fost înregistrat în componența Steve Harris — bass, Dave Murray și Tony Parsons — chitară, Paul din Anno — vocal și Doug Sampson—tobe). Sfârșitul de an le aduce contractul cu celebra casă de discuri EMI — semnat în luna decembrie — la patru ani de la înființarea trupei.

Înregistrarea primului LP îi aduce în Iron Maiden pe chitaristul Dennis Stratton și pe toboșarul Clive Burr. Coperta discului este realizată de graficianul Derek Giggs.

Primul album al trupei, numit simplu chiar ”Iron Maiden”, lansat în 1980, îl aduce în fața fanilor pe Eddie the Head, cel care va deveni mascota și poate chiar simbolul britanicilor, cel care va da o notă aparte tuturor albumelor Iron Maiden. În 1981 vine în trupă Adrain Smith, chitaristul care va forma un duo de excepție alături de Dave Murray.

Tot atunci, Martin Birch devine al șaselea membru al trupei, nu pentru mult timp însă. Albumul ”Killers” îi propulsează pe cei de la Iron Maiden. Trupa realizează un prim turneu european în postura de headliner.

Iron Maiden devine poate cea mai bună trupă heavy-metal în 1982, când a scos, în 1982, al treilea album, ”The Number of the Beast” (primul cu Bruce Dickinson ca vocal), care a intrat direct pe locul întâi în topurile britanice (piesele de rezistență fiind „Run To The Hills”, „The Number Of The Beast”, „The Prisoner”).

Trupa a fost întregită de sosirea, în 1983, a toboșarului Nicko McBrain, cunoscut de fani ca ”Boomer”. Iron Maiden a înregistrat și a promovat în cadrul unor turnee mondiale șapte albume, numai în anii ’80 (”Piece of Mind”—1983, cu piesa de rezistență ”The Trooper”; ”Powerslave”—1984 de pe care se remarcă ”Aces High” și ”2 Minutes to Midnight”; ”Live After Death”, un dublu album editat în toamna lui 1985 ca premiu pentru fani; ”Somewhere in Time”—1986, album care nu mai aparține, din punct de vedere compozițional, exclusiv lui Steve Harris, basistul fiind ajutat de chitaristul Adrian Smith; ”Seventh Son of the Seventh Son”—1988).

Și-au câștigat astfel renumele de cea mai muncitoare trupă de pe planetă și au consolidat o identitate de sine unică și au stabilit o relație remarcabilă cu fanii. A urmat o perioadă de umbră pentru britanici.

Mai întâi plecarea chitaristului Adrian Smith din cauza neînțelegerilor de ordin muzical cu liderul Steve Harris.

Apoi zvonurile legate de o eventuală carieră solo a vocalului Bruce Dickinson care, se pare, lucra la un album, dar și la un roman.

N-a fost așa, Dickinson a continuat alături de Maiden. În trupă a fost adus și chitaristul Janick Gers, un fan Iron Maiden. Inedit este că Gers și-a cucerit viitorii colegi după o singură repetiție.

A urmat, în 1990, albumul ”No Prayer for the Dying”. Despre acesta, chitaristul Dave Murray spunea că ”este ca o reîntoarcere la originile istoriei Iron Maiden”. Pentru fani, noul album a fost cumva o reeditare a ”The Number of the Beast”. A urmat albumul ”Fear of the Dark”, editat în 1992. În 1993, Bruce Dickinson a părăsit trupa, locul său fiind luat de Blaze Bailey.

Cu el au fost înregistrate albumele ”The X Factor” (1995) și ”Virtual XI”(1998). După șase ani petrecuți departe de Maiden, Bruce Dickinson a revenit în trupa care l-a consacrat, împreună cu Adrian Smith.

După ce 20 de ani Iron Maiden a avut doar cinci membri, în 1999, Maiden și-a stabilit componența finală: Bruce Dickinson — vocal, Steve Harris — bass, Nicko McBrain ”Boomer” — tobe și chitariștii Adrian Smith, Dave Murray și Janick Gers.

În această formulă, Iron Maiden a lansat, în anul 2000, ”A Brave New World”, deschizând un nou capitol în istoria grupului. Cu ”Dance of Death”, lansat în 2003, și, trei ani mai târziu, cu ”A Matter of Life and Death”, Iron Maiden și-a uimit fanii și a închis gura criticilor.

Cu fiecare turneu, fie că alegeau să cânte vechile piese, fie că abordau ”A Matter of Life and Death” în integralitate, Maiden a cucerit noi admiratori.

Turneul din 2007 a fost intitulat ”A Matter of the Beast”, pentru a celebra a 25-a aniversare de la lansarea lui ”The Number of the Beast”.

Noua etapă Iron Maiden a atins apogeul în timpul turneului ”Somewhere Back in Time”.

Început în februarie 2008, turneul a însemnat o traversare a planetei, peste 80 000 de kilometri în 45 de zile, la bordul chater-ului trupei, un Boeing 757, botezat Ed Force One și pilotat de Bruce Dickinson: din India, în Costa Rica, din Australia în Argentina, din Sao Paolo în Tokio. În cadrul turneelor din Europa și America de Nord, ”Somewhere Back in Time” a însemnat 89 de concerte live în fața a milioane de fani.

Aventura nu a rămas fără ecou, această realizare unică a fost răsplătită de numeroasele premii pe care filmul ”Flight 666” le-a primit în anul 2009. Ulterior, Iron Maiden a lansat și un DVD care a ajuns în topul clasamentelor specifice din mai multe țări.

Pe 13 decembrie 2007, Iron Maiden au anunțat că turneul ”Somewhere Back In Time” va include și un concert în România, pe 4 august 2008. Acesta a fost al doilea concert al formației în Romania, primul fiind în 1995, cu Blaze Bailey la voce.

Iron Maiden a primit, în 2009, primul Brit Award al carierei — pentru cea mai bună prestație live.

Membrii trupei continuă și în prezent să-și încânte fanii prin show-urile LIVE extrem de bine creionate și pline de semnificații. În prezent, în august 2018, Iron Maiden tocmai ce a încheiat cel de-al 27-lea turneu din existența sa, concerte care au avut loc în Europa.

Ultima oară, trupa a fost prezentă la București, în data de 30 iulie 2016, în turneul de promovare al ultimului lor album de studio, ”The Book of Souls”, lansat în 2015.

Discografia IRON MAIDEN

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.