Repere muzicale mondiale: Tina Turner

Considerată ”regina muzicii rock’n’roll”, Tina Turner este o legendă în viață a muzicii, fiind numită ”cea mai dinamică artistă din întreaga istorie a muzicii”. Concertele sale au „aruncat în aer” marile săli de spectacole din lume, fiind un artist complet, cu o carieră ce se întinde pe câțiva zeci de ani, demonstrând că nu trebuie să ai 16 ani ca să faci valuri în muzică.

Anna Mae Bullock (cunoscută sub numele de scenă Tina Turner) s-a născut la 26 noiembrie 1938, în orășelul Nut Bush din statul american Tennessee. Tatăl său era fermier. Revistele, muzica și filmele ce ajungeau în Nut Bush au făcut-o pe Anna să viseze încă de la o vârstă fragedă la o viață în lumea din afara orașului natal. Când a împlinit 17 ani, sora sa, Alline, i-a făcut o surpriză ducând-o la unul dintre cele mai cunoscute localuri din St Louis, Club Manhattan.

În acea seară, invitați erau the Kings of Rhythm. Solistul era nimeni altul decât Ike Turner. Un nou capitol din viața celei ce acum este cunoscută sub numele Tina Turner avea să înceapă. La vârsta de 20 de ani, Anna era principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm și înregistra alături de Ike piesa ”A Fool In Love”, care a ajuns un hit în topurile din Statele Unite. Ike și Anna se mută în California, despărțindu-se de Kings of Rhythm. Este momentul pentru o schimbare, astfel că Anna își schimbă numele devenind Tina Turner.

În 1962, Ike a cerut-o pe Tina de soție iar două zile mai târziu s-au căsătorit în Mexic, la Tijuana. Intră în scenă Phil Spector, unul dintre cei mai buni producători ai momentului, care avusese în ultimii ani mai mult de 20 de hituri înregistrate de formații precum The Crystals, The Ronettes sau The Righteous Brothers. Phil își dorea să lucreze cu Tina pentru a înregistra piesa ”River Deep, Mountain High”. Ike nu a fost de acord pentru că el nu era implicat în acest proiect, dar Phil l-a asigurat că pe coperta discului va apărea titulatura ”Ike and Tina Turner”.

În Marea Britanie piesa atinge poziția 3 în topurile pop. Succesul le aduce noi fani în Europa, dar și noi prieteni, printre care se numără și membrii trupei Rolling Stones, care îi invită să cânte în deschiderea noului lor turneu din toamna acelui an.

La 34 de ani, Tina primește un rol în filmul ”Tommy”, un film muzical rock după un scenariu scris de trupa The Who. Deși rolul nu este important, personajul ”Acid Queen” îi aduce o nouă prietenă, în persoana actriței Ann-Margaret. În iulie 1976, în urma neînțelegerilor repetate, Tina îl părăsește pe Ike pentru totdeauna și ia o pauză de un an. La 37 de ani decide că ceea ce își dorește în continuare este să cânte. În vara lui ’81 totul era pregătit.

Trei showuri la Hotel Ritz au fost suficiente pentru a fi remarcată de Rod Stewart, care o invită să cânte alături de el piesa ”Hot Legs”. Tina Turner era relansată. Nu mai era doar un star al anilor ’60, ci și unul al anilor ’80.

Apoi cântă în deschiderea celor de la Rolling Stones și alături de Mick Jagger interpretează piesa ”Honky Tonk Woman”. În decembrie 1983 melodia „Let’s stay together” se afla pe locul 5 in topul britanic. Discul ”Private Dancer” a fost dus la Capitol Records în aprilie 1984.

Următorul single a fost ”What’s Love Got To Do With It?”, urmat în iunie de ”Private Dancer”.

Tina își dorea acum să facă mai mult decât muzică, astfel că atunci când regizorul australian George Miller a sunat-o pentru a-i propune un rol în cea de-a treia serie a filmului ”Mad Max — Beyond The Thunderdome”, îl acceptă. În aceeași zi, în timpul unei sesiuni de autografe, primește un telefon care o anunță că noul ei single, ”What’s Love Got To Do With It?” este pe locul 1.

Era pentru prima dată în 25 de ani când Tina ajungea în fruntea clasamentelor. Și pentru a încheia ziua complet, Tina primește un al treilea telefon în acea zi, de la revista Rolling Stone, pentru a apărea pe coperta următorului număr. Albumul ”Private Dancer” s-a vândut în peste 10 milioane exemplare în toată lumea și conține 4 super hituri: ”Let’s Stay Together”, ”What’s Love Got To Do With It?”, ”Better Be Good To Me” și ”Private Dancer”. La opt ani de la despărțirea de Ike, Tina era în top.

La vârsta de 44 de ani joacă alături de Mel Gibson în blockbuster-ul ”Mad Max: Beyond The Thunderdome”.

În 1985 câștigă două trofee la Galele Premiilor Muzicale Americane, iar după spectacol, alături de mulți alți interpreți ai momentului, înregistrează piesa ”We Are The World” pentru a ajuta poporul etiopian.

O lună mai târziu aveau să urmeze trei premii mult mai importante: Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă pop (”What’s Love Got To Do With It?”), Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă rock (”Better Be Good To Me”) și Premiul pentru cea mai bună înregistrare (”What’s Love Got To Do With It?”).

În mai puțin de un an Tina a ajuns să nu mai fie cunoscută ca soția lui Ike Turner, ci ”unul dintre cel mai iubiți artiști ai anilor ’80”. După succesul avut cu ”Private Dancer”, munca abia începea pentru Tina, pentru că următorul album a apărut în 1986, ”Break Every Rule”, și i-a mai adus două hituri — ”Two People” și ”What You Get Is What You See”, urmat de un an de promovare cu apariții TV, filmări de videoclipuri și un nou turneu. Anul 1986 este și anul apariției cărții autobiografice intitulată ”Eu, Tina” ce avea să facă subiectul unui film de succes câțiva ani mai târziu.

În 1989, lansează un nou album, cel de-al treilea, considerat un succes la scurt timp de la apariție, pe care sunt incluse hiturile ”Simply the Best”, ”I Don’t Wanna Lose You” și ”Steamy Windows”. Vânzările albumului le depășesc pe cele ale LP-ului de debut, iar concertele din cadrul turneului de promovare se țin cu casa închisă, fiind unul dintre cele mai mari turnee europene ale tuturor timpurilor.

În septembrie 1991 apare prima compilație cu cele mai mari hituri ale sale, ”Simply the Best”, ce ajunge pe primul loc la vânzări în 12 țări. În 1993 apare un nou single, ”I Don’t Wanna Fight” ce îi aduce două nominalizări la premiile Grammy și poziții fruntașe în clasamentele din toată lumea. Tot în același an apare și filmul biografic de mare succes ”What’s Love Got To Do With It?”, în care rolurile principale le dețin Angela Bassett și Laurence Fishburne. Filmul este nominalizat la premiile Oscar.

În 1994, Tina se mută în Elveția și decide că are nevoie de un an de pauză după atât de multă muncă. Revine pe scena muzicală cu un nou succes în 1995. Hitul ”Goldeneye” este scris de Bono și The Edge, membri ai grupului U2, și este extras pe single din coloana sonoră a primului film din noua serie James Bond, ce îl are în rolul principal pe Pierce Brosnan. În urma succesului se pregătesc înregistrările unui nou album pentru care lucrează cu faimosul producător Trevor Horn. Pet Shop Boys și Sheryl Crow se numără printre compozitorii ce au scris melodii pentru noul album. ”Wildest Dreams” apare în aprilie 1996, fiind precedat de single-ul ”Whatever You Want”. În vara aceluiași an urmează un nou turneu european.

În anul 1996, Tina Turner a figurat în topurile americane cu două discuri single: „Missing You” și „In Your Wildest Dreams”.

La sfârșitul anilor ’90, Tina Turner a lansat multe duete de mare succes. Unul dintre ele, cu Eros Ramazotti, ”Cose Della Vita / Can’t stop thinking of you” a apărut pe albumul ”Best of” al artistului italian, în 1997. A mai cântat în duet cu Sting și cu Antonio Banderas, iar cântecele sunt incluse pe același album de mare succes, „Wildest Dreams”.

În concerte a făcut duete memorabile cu altă mare artistă — Cher.

În 1999, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Tina e declarată vedeta cu cele mai sexy picioare, devasând-o pe top-modelul Cindy Crawford. În ciuda succesului, Tina face un anunț șoc: nu va mai susține concerte pe marile scene ale lumii. Astfel că în ultimul turneu întreprins s-au vândut bilete în valoare de peste 80 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o performanță pentru cele 118 show-uri tinute. Ultimul spectacol susținut de Tina Turner a avut loc în Anaheim, la 30 de mile sud de Los Angeles, la 6 decembrie 2000, în fața a peste 18.000 de persoane. Concertul reprezintă finalul unui capitol important al uneia dintre cele mai interesante povești din istoria rock’n’roll-ului, la 44 de ani de la primul show al divei.

Albumul ”Twenty Four Seven” a fost lansat după apariția Tinei în spectacolul ”VH-1’s Divas” în anul 1999. Înregistrările au durat numai câteva luni, pentru ca albumul să poată fi lansat înainte de finalul anului pentru a marca 25 de ani de carieră solo. Una dintre cele mai noi realizări ale sale este contribuția cu o melodie la coloana sonoră a filmului de desene animate ”Brother Bear” apărut pe piață la sfârșitul lunii octombrie 2003. Melodia se numește ”Great Spirits” și este prima piesă ce se aude în film.

Pentru Tina, cariera sa înseamnă foarte multă muncă și stres, dar adoră să muncească fără întrerupere. Tina este de părere că ”vârsta nu este altceva decât un număr” și că nu va pune punct carierei sale muzicale decât atunci când se va simți cu adevărat bătrână. Își dorește să înregistreze noi melodii și să joace în multe filme. Și deși este foarte hotărâtă în ceea ce privește cariera sa, a decis ca la un moment dat să lase totul deoparte și să se dedice buddhism-ului care i-a adus putere.

În ianuarie 2005, Tina începe un turneu în Statele Unite și Canada. Albumul său „All the Best” s-a vândut în peste 25.000 de exemplare numi în Belia, ceea ce i-a adus un Disc de aur.

În 2008, se reîntoarce pe scenă. La 68 de ani, Tina cântă alături de Beyoncé la ediția cu numărul 50 a Annual Grammy Awards. În același an, Tina a susținut un concert în Rusia și a efectuat un turneu în Kansas, dar a avut un concert și la Caesar’s Place în Las Vegas, alături de veche și buna sa prietenă, Cher.

În 2008-2009, Tina Tuner a efectuat un grandios turneu în America de Nord și Europa. Un an mai târziu, a participat la Swiss Award, unde a primit un trofeu. În 2012, a fost prezentă la Viena, unde a cântat, iar în 2013, s-a recăsătorit cu producătorul muzical german Erwin Bach, în cadrul unei ceremonii discrete, organizată pe malul Lacului Zurich, în localitatea Küsnacht din Elveția.

Tina Turner este, cu siguranță, un fenomen în lumea muzicii, care încă mai are ceva de spus. Dovadă, supervizarea musicalului bazat pe viața ei artistică, ”Tina”, a cărui premieră a avut loc pe 21 martie 2018 la Teatrul Aldwych din Marea Britanie. În același timp, Tina Turner lucrează la o nouă carte de memorii, ”Tina Turner – Povestea mea de dragoste”, a cărei lansare e programată pentru toamna acestui an. La începutul lui 2018, artista a primit premiul pentru întreaga activitate din partea organizatorilor ”Grammy Awards”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.