Reportaj Centura de Aur: Familia Lăcătuș, love story în box!

Deși îi despart 22 ani, Mihaela Cijevschi (singura campioană mondială la box pentru România) și antrenorul Adrian Lăcătuș (58 ani) se iubesc ca în prima zi. Au cucerit împreună peste 50 medalii internaționale pentru România. Cei doi pregătesc acum împreună lotul național feminin. La Centura de Aur de la Iași și-au făcut în aceste zile o apariție inedită alături de cele mai importante „trofee” din viața lor: micuța Sara (9 ani) și Mihai (3 ani). Legat de familia frumoasă pe care a întemeiat-o alături de soţul ei, Mihaela a precizat că “nu m-am gândit la lucrul acesta când m-am apucat de sport, obiectivul meu era să ajung ceea ce îmi spunea toată lumea: campioană mondială. Sigur că, pe lângă, timpul mi-a oferit această familie şi sunt foarte fericită”.

Mihaela Cijevschi va rămâne în istoria sportului românesc ca prima femeie din România care a câștigat titlul mondial la box. În 2005, la Podolsk (Rusia) ea o învingea în finala categoriei 54 kilograme pe elvețianca Dina Burger. În 2006, Miki se căsătorea cu maestrul Adrian Lăcătuș, cel care a descoperit-o și i-a fost ulterior ca un mentor în viață.

Mihaela Lăcătuș: „Iubesc performanţa la nebunie!”

În 2012, ea a fost prima pugilistă care ne-a reprezentat la o ediție a Jocurilor Olimpice. Miki rămâne o dură în sala de box, dar se schimbă total în preajma copiilor ei. Acum pregăteşte viitoarele generaţii de pugiliste, pe care îşi doreşte să le motiveze şi să le ajute să atingă marile performanţe “avem o relaţie destul de bună, comunicăm foarte bine. Cred totuşi că eu nu m-am despărţit total de atitudinea de sportiv, uneori foarte dură, dar îmi doresc foarte mult rezultate cât mai bune, iubesc sportul, dar iubesc performanţa la nebunie. Îmi doresc performanţă şi îmi doresc ca şi ele să ajungă acolo pentru că noi le povestim, eu le povestesc ce am simţit, şi poţi să le spui o mie de cuvinte, dar nu au cum să simtă decât când sunt pe prima poziţie”.

Obiectiv: prima medalie olimpică la box feminin

Pentru viitor, maestrul Adrian Lăcătuş este optimist în ceea ce priveşte evoluţia boxului feminin românesc şi îşi doreşte, pe lângă rezolvarea cât mai rapidă a problemelor existente la nivelul finanţării FR Box, o prezență sigură la Tokyo 2020: “eu sunt convins şi fac tot ce îmi stă în putere ca la Tokyo 2020 să fim prezenţi şi la această categorie, Mihaela sigur va face deplasarea ca antrenor, iar eu din altă poziţie. Însă prima problemă care trebuie rezolvată şi sperăm mult în noul preşedinte în acest sens: problema finanţării federaţiei”.

Familia Lăcătuș speră ca exemplul Mihaelei, a Steluței Duța (multipla campioană europeană crescută prin orfelinate) și a altor pugiliste din familii nevoiașe care au învins destinul, să dezvolte mai mult boxul feminin, iar România să obțină la Tokyo prima medalie olimpică la această ramură. “Am eu o zicală pe care toţi o folosim – timpul le rezolvă pe toate – timpul a dovedit că prin acest sport te poţi realiza în viaţă. Am avut o sportivă după care francezii au venit şi au făcut un film, e vorba de Negrea Camelia, cea care a câştigat primul titlul european. Aceştia au spus că la ei în Franţa sunt destul de mulţi copii care vin şi aleg să cerşească sau să fure, pe când acest copil a ales să facă sport. Şi boxul nu e un sport uşor, e greu şi pentru bărbaţi, dar pentru femei. Şi uite că această fată s-a realizat prin acest sport. Urmează Duța Steluța care vine din acelaşi mediu, de la o casă de copii, nu şi-a cunoscut părinţii, nu şi-a cunoscut nimic, dar în schimb a cunoscut celebritatea; este cunoscută, este consacrată, toată lumea la toate competiţiile se bucură să o vadă şi vine să facă poze cu Steluţa. Eu cred că boxul poate rezolva orice, iar pentru mine reprezintă cel mai bun tratament, cel mai bun medicament, cea mai bună reţetă: sănătate curată”, spune Adrian Lăcătuş.

Fata este antrenată la atletism de Nicoleta Grasu
Cum așchia nu sare departe de trunchi, familia Lăcătuș are deja un urmaș campion în sport. Sara (9 ani) a moștenit din forța mamei ei. A devenit recent vicecampioană municipală la aruncarea greutății. Micuța este antrenată chiar de celebra Nicoleta Grasu, multiplă medaliată la Campionatele Mondiale la aruncarea discului. “Cu siguranţă ambii copii vor face sport, mai ales că noi milităm pentru sport în general şi pentru box în special. Sara deja a cucerit prima medalie de argint la atletism şi va continua să facă sport, iar mai mult ca sigur Mihai va face şi el sport”, au menționat la unison cei doi campioni ai boxului.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.