Republica Moldova: Igor Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate în problema ”proliferării unionismului”

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a trimis conducerii guvernului şi parlamentului propunerea ca următoarea reuniune a Consiliului de Securitate să aibă loc miercuri, în contextul în care numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat declaraţia simbolică de Unire cu România a ajuns deja la 40, relatează portalul Deschide.md.

Într-o emisiune în direct la postul de televiziune rusesc NTV Moldova, Igor Dodon a declarat vineri seara că cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova sunt unionismul, Alianţa Nord-Atlantică şi lipsa unei soluţii la problema transnistreană, informează IPN.

Preşedintele moldovean a afirmat că reuniunea Consiliului de Securitate va avea loc oricum pentru că el urmează să aducă persoane loiale în noua componenţă a acestei structuri. ‘Cred că miercuri dimineaţă voi semna ordinul cu privire la noua componenţă a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia vom include suplimentar câţiva reprezentanţi ai preşedinţiei. Aşa că vom organiza oricum şedinţa Consiliului’, a declarat Igor Dodon la NTV.

Printre subiectele pe care el vrea să le pună în discuţie figurează proliferarea unionismului în Republica Moldova, raportul KROLL 2 despre furtul miliardului, precum şi situaţia armelor letale pe care conducerea armatei intenţionează să le achiziţioneze.

Dodon consideră că mişcarea unionistă trebuie oprită conform legii, aşa cum se întâmplă şi în alte state. El susţine că guvernarea tace referitor la acest subiect, fie pentru că se teme de o deteriorare a relaţiilor cu România, fie că ”joacă” pe alocuri cu aceşti unionişti pentru a crea o situaţie de conflict. ”Eu cred că la momentul actual guvernarea a scăpat situaţia de sub control şi încearcă să oprească acest curs, dar cu, mănuşi albe, nu vor reuşi, trebuie să dea ordine concrete organelor de drept, trebuie să se pronunţe de pe o poziţie de stat, nu doar la nivel de preşedinte, ci şi de guvern şi parlament, şi să condamne clar aceste acţiuni”, a afirmat preşedintele moldovean.

În aceeaşi emisiune la filiala din Republica Moldova a postului de televiziune rusesc NTV, Dodon s-a exprimat şi referitor la apariţia oficiului NATO la Chişinău. În opinia sa, acesta a fost deschis în (Republica) Moldova pentru că majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă împotriva Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit lui, sarcina acestui oficiu este să îi arate populaţiei că NATO nu înseamnă nimic grav. ”Sarcina şi activitatea acestui oficiu este ca într-o anumită perioadă să ajungă la nivelul când majoritatea cetăţenilor moldoveni să fie de acord cu faptul ca Republica Moldova să adere la NATO. Acest lucru este foarte, foarte periculos”, a declarat preşedintele moldovean.

În acest context, el a criticat de asemenea organizarea Summit-ul interparlamentar în probleme de securitate pe tema ”Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente” la 2 martie la Chişinău, apreciind că este vorba de ”încă un pas anti-Rusia din partea Partidului Democrat”, aflat la guvernare în Republica Moldova.

PD încearcă – susţine el – ca prin acest pas să placă americanilor şi europenilor şi să arate cât de hotărât pledează împotriva Rusiei. ”Acest summit contravine intereselor naţionale ale Republicii Moldova, contravine opiniei majorităţii cetăţenilor moldoveni”, a menţionat Igor Dodon, conform Deschide.md.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a prezidat, luni, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

Potrivit MAE, reuniunea a fost organizată la Bruxelles în marja Consiliului Afacerilor Externe, la ea participând, în calitate de invitat principal, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Alături de miniştri de Externe şi ai Afacerilor Europene din statele membre ale UE, la reuniune au participat şi înalţi oficiali din partea instituţiilor Uniunii.

Participanţii au făcut un schimb de opinii pe tema parcursului european al Chişinăului, cu accent asupra procesului de reforme şi priorităţilor de acţiune în contextul implementării Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE.

„Dezbaterile au confirmat interesul partenerilor europeni faţă de evoluţiile din Republica Moldova, participanţii salutând angajamentul Republicii Moldova de a continua procesul de reforme necesare în parcursul său european. Totodată, discuţiile au evidenţiat aşteptările Statelor Membre UE în privinţa accelerării şi aprofundării reformelor asumate de autorităţile Republicii Moldova. Din această perspectivă, participanţii au subliniat că obiectivul final al eforturilor de reformă este îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova”, se precizează în comunicatul MAE.

Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat, în intervenţia sa, progresele pe care Republica Moldova le-a înregistrat în numeroase domenii, precum şi zonele în care sunt necesare eforturi suplimentare. El a făcut un apel pentru susţinerea fermă, de către statele membre şi instituţiile UE, a obiectivelor europene ale Republicii Moldova.

„Rămân încrezător că, indiferent de provocările care pot apărea, Republica Moldova va continua să urmeze, cu hotărâre, calea reformelor, construind pe baza a ceea ce a realizat deja şi aducând beneficii directe cetăţenilor. Este, însă, evident că Republica Moldova nu va putea realiza singură obiectivele sale europene, având nevoie de încurajarea şi sprijinul UE pe tot parcursul procesului de reformă”, a arătat Meleşcanu, citat în comunicatul MAE.

GAERM este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Reuniunea de luni a fost cea de-a XII-a a grupului şi a fost convocată de miniştrii Afacerilor Externe ai României şi Franţei.

 

Sursa. AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.