Republica Moldova şi România au convenit asupra măsurilor de fluidizare a traficului transfrontalier

Serviciul Vamal din Republica Moldova şi autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set complex de acţiuni orientate spre fluidizarea circulaţiei transfrontaliere în perioada 07 – 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20%.

Măsurile coordonate sunt prevăzute într-un Plan comun de acţiuni, semnat marţi, la Albiţa, de către directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie, şi Bogdan Lari Mihei, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale, se menţionează într-un comunicat al Serviciului Vamal moldovean transmis miercuri AGERPRES.

Dialogul cu privire la această colaborare bilaterală s-a intensificat inclusiv în urma recentei vizite a premierului moldovean Pavel Filip la postul vamal „Leuşeni”, unde acesta a identificat mai multe nesincronizări care provoacă extinderea timpului de traversare a frontierei cu România.

Totodată, premierul Pavel Filip i-a trimis o scrisoare omologului său român, Viorica Dăncilă, în care solicitase implicarea guvernului României în vederea identificării unei soluţii optime pentru accelerarea trecerii frontierei comune.

Astfel, cele mai importante măsuri agreate de cele două autorităţi se referă la suplinirea numărului de personal şi a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar şi intensificarea schimburilor de informaţii, conform comunicatului citat.

Măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal moldovean mai prevăd implicarea în actul de control a şefilor posturilor vamale şi a adjuncţilor acestora, precum şi crearea grupurilor de intervenţie, ai căror reprezentanţi să fie chemaţi din concediu pentru a acoperi necesităţile de personal.

‘Noi monitorizăm non-stop situaţia de la posturile de frontieră şi în cazul în care atestăm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-şi petreacă puţinul timp pe care îl au în vacanţă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceştia să beneficieze de un control operativ pe ambele părţi ale frontierei’, a argumentat Vitalie Vrabie.

La rândul său, şeful Vămilor din România, Bogdan Lari Mihei, a informat despre demersurile de suplinire a 210 locuri vacante, precum şi obţinerea aprobării privind suplimentarea statelor de personal cu încă 200 de unităţi de funcţii. Aceasta va permite, după cum susţine vicepreşedintele ANAF, creşterea numărului de lucrători vamali în posturile cu cele mai mari valori de trafic.

În prezent, cel mai tranzitat post vamal dintre cele două ţări este Leuşeni. Doar săptămâna trecută aici s-au înregistrat peste 24. 000 de traversări ale unităţilor de transport, în timp ce în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 000 traversări. Dacă la Leuşeni, tura este formată de 18-19 inspectori, de partea românească a frontierei, la Albiţa, sunt repartizaţi doar 10-12, se menţionează în comunicat.

Discuţiile au mai vizat necesitatea reabilitării infrastructurii posturilor vamale şi accelerarea implementării controlului comun la frontiera cu România. ‘Sunt două proiecte pe care continuăm să le promovăm cu insistenţă, deoarece doar prin realizarea acestora vom uşura circulaţia transfrontalieră, creând, în acelaşi timp, condiţii optime de control’, a subliniat Vitalie Vrabie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.