Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Republica Moldova şi România au convenit asupra măsurilor de fluidizare a traficului transfrontalier

Publicat: miercuri, 08 august 2018

Serviciul Vamal din Republica Moldova şi autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set complex de acţiuni orientate spre fluidizarea circulaţiei transfrontaliere în perioada 07 – 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20%.

Măsurile coordonate sunt prevăzute într-un Plan comun de acţiuni, semnat marţi, la Albiţa, de către directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie, şi Bogdan Lari Mihei, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale, se menţionează într-un comunicat al Serviciului Vamal moldovean transmis miercuri AGERPRES.

Dialogul cu privire la această colaborare bilaterală s-a intensificat inclusiv în urma recentei vizite a premierului moldovean Pavel Filip la postul vamal „Leuşeni”, unde acesta a identificat mai multe nesincronizări care provoacă extinderea timpului de traversare a frontierei cu România.

Totodată, premierul Pavel Filip i-a trimis o scrisoare omologului său român, Viorica Dăncilă, în care solicitase implicarea guvernului României în vederea identificării unei soluţii optime pentru accelerarea trecerii frontierei comune.

Astfel, cele mai importante măsuri agreate de cele două autorităţi se referă la suplinirea numărului de personal şi a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar şi intensificarea schimburilor de informaţii, conform comunicatului citat.

Măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal moldovean mai prevăd implicarea în actul de control a şefilor posturilor vamale şi a adjuncţilor acestora, precum şi crearea grupurilor de intervenţie, ai căror reprezentanţi să fie chemaţi din concediu pentru a acoperi necesităţile de personal.

‘Noi monitorizăm non-stop situaţia de la posturile de frontieră şi în cazul în care atestăm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-şi petreacă puţinul timp pe care îl au în vacanţă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceştia să beneficieze de un control operativ pe ambele părţi ale frontierei’, a argumentat Vitalie Vrabie.

La rândul său, şeful Vămilor din România, Bogdan Lari Mihei, a informat despre demersurile de suplinire a 210 locuri vacante, precum şi obţinerea aprobării privind suplimentarea statelor de personal cu încă 200 de unităţi de funcţii. Aceasta va permite, după cum susţine vicepreşedintele ANAF, creşterea numărului de lucrători vamali în posturile cu cele mai mari valori de trafic.

În prezent, cel mai tranzitat post vamal dintre cele două ţări este Leuşeni. Doar săptămâna trecută aici s-au înregistrat peste 24. 000 de traversări ale unităţilor de transport, în timp ce în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 000 traversări. Dacă la Leuşeni, tura este formată de 18-19 inspectori, de partea românească a frontierei, la Albiţa, sunt repartizaţi doar 10-12, se menţionează în comunicat.

Discuţiile au mai vizat necesitatea reabilitării infrastructurii posturilor vamale şi accelerarea implementării controlului comun la frontiera cu România. ‘Sunt două proiecte pe care continuăm să le promovăm cu insistenţă, deoarece doar prin realizarea acestora vom uşura circulaţia transfrontalieră, creând, în acelaşi timp, condiţii optime de control’, a subliniat Vitalie Vrabie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=101683

Publicat de la data aug. 8 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 august 2018, 15:01
 

N
Soare
32°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 35°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 31%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:21
Apus: 20:18
Prognoza 18 august 2018
Zi
 

NNE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Predominant senin
21°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 14-08-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 14 august, ora 18 – 17 august, ora 22; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 14 august, ora 18 – 17 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.605 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team