Reţeta compensată 90%, doar cu adeverinţă fiscală de la ANAF

Medicii de familie au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera reţete pentru pacienţii cu venituri între 0 şi 700 de lei compensate cu 90% din lista B, decât dacă vor aduce o adeverinţă fiscală de la ANAF.

„Pentru pacienţii cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera reţete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverinţă fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale şi să punem pacienţii pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste reţete pentru că nu există un contract între asigurat ţi asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situaţie şi ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei”, a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.

Pe de altă parte, medicii de familie au ridicat şi problema centrelor de permanenţă precizând că li se impută sume absurde, doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie.

În urma controlului Curţii de Conturi pentru perioada 2009-2011 centrele de permanenţă s-au trezit că au primit notificări cu imputări „incredibile” în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces, a explicat doctorul Gindrovel Dumitra medic de familie, responsabil pentru centrele de permanenţă din judeţe.

El a explicat că plata pentru centrele de permanenţă se făcea conform Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru gărzi şi pentru cheltuieli de administraţie.

„Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reţine bani. Ceea ce este grav este că imputările se fac cu dobânzi”, a spus Gindrovel Dumitra.

Medicul a anunţat că din februarie este posibil ca aceste centre de peramaneţă să se închidă dacă nu va exista nici cel mai mic semn dinpartra autorităţilor de rezolvare a acestei situaţii.

„Cei ce vor închide Centrele vor respecta paşii legali prin denunţarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunţate, nevoile pacienţilor, munca medicilor şi normalitate este încă o uriaşă diferenţa. Problemele legislative nu sunt de competen?a medicilor sau a pacienţilor, dar aceştia vor fi cei pedepsiţi”, a mai arătat dr. Dumitra.

Sumele imputate centrelor de permaneţă sunt ântre 20.000 şi 120.000 de lei.

Reprezentanţii medicilor de familie au adus în discuţie şi faptul că tot ei trebuie să elibereze reţete pentru bolile cronice pentru pacienţii internaţi în spital cu alte afecţiuni.

„Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui să spună când se internează un pacient. Ca medic nu ar trebui să mă intereseze să fac control fiscal”, a afirmat dr. Doina Mihăilă.

Ea a explicat că au fost situaţii când pacienţi internaţi s-au învoit de la spital şi au venit la medicul de familie pentru a-şi lua reţeta pentru boala cronică.

„Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar casele de asigurări le împută… medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie. Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă! Menţionăm că pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm deasemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienţii NU au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă”, a susţinut preşedinta Federaţiei Patronatelor.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familei, dr. Rodica Tănăsescu, a spus că „în unele cazuri există situaţii în care într-un judeţ există doar un oncolog în judeţ. Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare Medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se împută reţeta, tot medicului de familie, sumele fiind de câteva mii de lei. Situaţii de acest fel sunt la Giurgiu, Mureş, Alba.

Medicii de familie susţin că decidenţii au datoria să corecteze legislaţia atunci când este nevoie.

„Decidenţii sănătăţii au obligaţia de a impune semnarea contractului de asigurat (care să limpezească ce drepturi şi ce obligaţii sau responsabilităţi au casele de asigurări şi pacienţii deopotrivă), de a proteja pacienţii şi de a respecta medicii. Aruncarea sancţiunilor şi a responsabilităţilor de către casele de asigurări asupra unui „terţ” (medicul de familie) este inacceptabilă. În caz contrar, responsabilitatea pentru imposibilitatea de a acorda pacienţilor tratamentul necesar, sau serviciile medicale necesare, sau punerea acestora pe drumuri inutile le aparţine integral”, au conchis medicii de familie.

Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.