Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat, în perioada 19-20 iulie 2013, la Palma de Mallorca, Spania, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, pe teme legate de viitorul Europei.
Reuniunea a fost organizată la iniţiativa comună a ministrului afacerilor externe spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo y Marfil, şi a ministrului afacerilor externe german, Guido Westerwelle, în contextul dezbaterilor mai ample privind funcţionarea Uniunii Europene şi perspectivele proiectului european.
Deschiderea evenimentului a avut loc în prezenţa Preşedintelui Guvernului spaniol, Mariano Rajoy.
La reuniune au participat miniştri ai afacerilor externe din state membre UE, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, Comisar pentru relaţii inter-instituţionale şi administraţie, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European.
Discuţiile s-au concentrat pe maniera în care Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze la provocările actuale, identificarea domeniilor şi politicilor asupra cărora trebuie să se concentreze acţiunea UE, respectiv pe modalităţile de funcţionare a instituţiilor UE şi a procesului decizional european, în scopul relansării economice, îmbunătăţirii capacităţii de acţiune a UE şi creşterii eficienţei instituţionale şi a legitimităţii democratice a Uniunii.
În dezbaterile din cadrul reuniunii, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că răspunsul Uniunii Europene la efectele crizei economice şi financiare trebuie să se bazeze pe o abordare consecventă, în acord cu principiile unităţii, solidarităţii şi coeziunii europene.
În context, oficialul român a adăugat: “ Pentru ca Uniunea să îşi păstreze credibilitatea şi puterea de a exercita o influenţă pozitivă atât în plan intern, cât şi în plan global, este necesar ca acţiunea sa să se concentreze, în perioada următoare, asupra măsurilor de stimulare a creşterii economice, de creare a locurilor de muncă, precum şi asupra unor obiective fundamentale în planul relaţiilor externe, cum sunt avansarea procesului de extindere şi promovarea activă a valorilor democratice în vecinătatea sa”.
Ministrul Titus Corlăţean a atras atenţia asupra rolului elitelor politice europene de a oferi o viziune politică şi soluţii comune problemelor actuale, menţionând, în context, riscul pe care îl reprezintă accentuarea, inclusiv pe fundalul crizei economice, a tendinţelor populiste, xenofobe şi anti-europene. Totodată, a evidenţiat faptul că alegerile pentru Parlamentul European din 2014 vor reprezenta, din acest punct de vedere, un test al capacităţii Uniunii şi a statelor membre de a combate aceste tendinţe şi de a transmite cetăţenilor un mesaj pro-european puternic, care să reafirme valorile comunitare şi principiile fundamentale ale UE: ”Este necesară, în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, stimularea dezbaterii politice pe teme de interes european în statele membre UE, precum şi susţinerea unei prezente cât mai ridicate a cetăţenilor la vot.”
Ministrul afacerilor externe a exprimat sprijinul României pentru consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, subliniind că ”pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor trebuie acordată atenţie, în egală măsură, regăsirii dimensiunii sociale a modelului european”. De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a arătat că un rol esenţial în procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare trebuie să fie acordat mecanismelor de asociere a statelor non-euro la deciziile relevante în acest domeniu.
Şeful diplomaţiei române a exprimat susţinerea pentru creşterea transparenţei şi a legitimităţii procesului decizional european. În context, oficialul român a evidenţiat rolul Consiliului Afacerilor Externe şi necesitatea implicării active a miniştrilor de externe ai Uniunii în asigurarea procesului de coordonare şi orientare politică a agendei Uniunii în domeniul relaţiilor externe, poziţie împărtăşită de o serie de alţi miniştri de externe din statele membre.
La finalul reuniunii, miniştrii afacerilor externe au adoptat declaraţia politică intitulată „Declaraţia de la Mallorca: o Europă puternică, competitivă, angajată, bazată pe o mai mare solidaritate şi o prezenţă sporită în plan global”. Declaraţia reafirmă obiectivul fundamental al unei Europe puternice şi unite, prioritatea ce revine eforturilor de depăşire a crizei economice şi financiare şi creării de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, necesitatea consolidării rolului global al UE şi a creşterii legitimităţii democratice a Uniunii. Declaraţia subliniază faptul că statele membre trebuie să transmită un mesaj puternic de susţinere a valorilor fundamentale şi a principiilor proiectului european.
Miniştrii participanţi au lansat prin intermediul Declaraţiei un apel pentru participarea într-un număr cât mai mare a cetăţenilor la alegerile pentru Parlamentul European din 2014.
În marja reuniunii, miniştrii afacerilor externe au participat, la 20 iulie, la un mic dejun de lucru cu A.S.R. Prinţul Moştenitor Felipe, în cadrul căruia au fost abordate, de asemenea, aspecte de interes privind viitorul Europei, cu accent pe rolul liderilor Uniunii în promovarea de măsuri care să conducă la aprofundarea construcţiei europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.