Rezultate slabe la concursul de titularizare din acest an

Rata de promovare (cel puţin nota 5) înregistrată la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, din data de 30 iulie, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 79,89%. Au fost evaluate lucrările a 29.509 de candidaţi. Dintre aceştia, 14.098 de candidaţi (47,78%) au obţinut note între 7 şi 10, iar 9.476 de candidaţi (32,11%), note între 5 şi 7. 160 de candidaţi au obţinut nota 10 (cei mai mulţi în Bucureşti – 19). Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Cluj (56,82%), iar cel mai scăzut procent, la acelaşi capitol, în judeţul Mehedinţi (30,02%). 5.935 de participanţi au obţinut note sub 5.

Contestaţiile se depun în perioada 5-6 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene (astăzi, 5 august, imediat după afişarea rezultatelor, până la ora 21.00, respectiv mâine, 6 august, între orele 8.00 şi 15.00). Afişarea rezultatelor finale are ca termen data de 8 august.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Reamintim că la proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, s-au prezentat 32.374 de candidaţi (88,48%). 53 de candidaţi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar 7,6% dintre cei prezenţi s-au retras din motive personale sau medicale. Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013, au fost publicate 6.074 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural).

Repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în zilele de 9 şi 12 august. Miercuri, 14 august, se va desfăşura repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs.

Doar persoanele care iubesc copiii mai aleg să intre în învățământ

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ consideră că examenul de titularizare din acest an a fost unul riguros, iar concurenții au avut rezultate bune, în condițiile în care învățământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenți.
„Este bine că încă mai avem atâtea persoane care doresc să intre în învățământ, unde salariile sunt mici, iar beneficiile financiare sunt aproape inexistente. Trebuie să ținem cont că doar unul din doi candidați, care au obținut peste nota 7 la concurs, vor putea să se și titularizeze. În aceste condiții, vor fi peste 6.000 de candidați care au promovat examenul, dar care nu vor avea post titularizabil. Este greu de crezut că, pe lângă cei care aleg să devină cadre didactice din dragoste pentru copii, mai sunt alții care mai văd învățământul ca un sector atractiv. Atâta timp cât salariile sunt foarte mici, guvernele postdecembriste preferând să investească în infrastructură în loc să motiveze corpul profesoral, este normal ca absolvenții foarte buni să aleagă alte domenii de activitate. FSE „Spiru Haret“ a cerut în mai multe rânduri o nouă lege de salarizare pentru personalul din învățământ. Însă, dacă acest act normativ nu va fi aprobat cât mai repede, sistemul va continua să fie neatractiv“, a declarat Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ apără interesele economice, sociale şi profesionale ale personalului din sistemul educaţional, militează pentru un învăţământ bazat pe calitate şi performanţă, susţinut financiar corespunzător importanţei sale strategice şi recunoaşterii importanţei sociale a meseriei de dascăl. FSE „Spiru Haret“ reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.