Ritmurile toamnei

   În anul celebrării marelui Centenar, așa cum s-a observat și la ”Cerbul de aur”, organizatorii noștri invită, în mod simbolic, foarte mulți artiști din Republica Moldova. Adesea este vorba de interpreți valoroși, cu serioasă pregătire muzicală, alteori însă doar de nume cu prezențe în topurile din țara noastră și, implicit, cu expunere publică. Așa au stat lucrurile și la noua înlănțuire de patru mari show-uri populare din Piața Unirii din Focșani, dublată de alte două concerte intitulate ”Toamnă îmbelșugată” și desfășurate într-un spațiu oarecum atipic, Piața Moldovei, ideal însă (s-a văzut asta din afluența de public) pentru muzica populară și reprezentanții genului etno.

De această dată au încîntat publicul Ionuț și Doinița Dolănescu, Ro-Mania, Hora, Etno și ansamblul ”Țara Vrancei”, ideea dovedindu-se astfel absolut viabilă. Trupa de teatru și dans The Sky, din Iași, s-a implicat și în aceste spectacole, dar și în ”Caravana toamnei”, care a străbătut orașul în uralele mulțimii. În prima seară, ”încălzirea” a fost făcută de Matilda Pascal Cojocărița, alături de soțul ei, violonistul Ștefan Cigu, și de fiul lor Horațiu, claviaturi, cu un program extrem de antrenant și de deconectant. După evoluția apreciată pe scena festivalului de la Brașov, Alex Calancea Band a confirmat bunele aprecieri. Calancea este absolvent al Academiei de muzică din Chișinău, a trecut pe la Millenium, adevărată pepinieră de talente, a colaborat în SUA cu Dan Bălan și este un excelent chitarist-bas, cu evoluții la numeroase festivaluri de jazz din România, cu un pop-funk-rock apreciat. Trupa basarabeană a sărbătorit 10 ani de la înființare, cu un program plin de energie, îmbinînd folclorul cu muzica clasică, oferind selecțiuni de pe albumele ”Basul capricios” și ”Road to home”. În numeroase concerte Alex Calancea a acompaniat-o în trecut în zeci de turnee internaționale pe Geta Burlacu, altă interpretă cu nume de dincolo de Prut. S-au întîlnit și aici, dar numai la vestitul hotel Laguna, primiți cu ospitalitate de doamna Mirela Cristea, fiindcă au evoluat în seri diferite. Interpreta, violonistă la bază, este profesoară de jazz la Conservatorul din Chișinău, a reprezentat în 2008 Republica Moldova la Eurovision și a susținut multe concerte și în țara noastră, cu un stil melanjînd jazz, pop și folclor.

Tot de la Chișinău a venit Irina Rîmeș, care a abordat mai comercialul nume Rimes, fiind la rîndul ei absolventă a Academiei de muzică din Chișinău. Este o bună compozitoare, cu succese în repertoriul altor soliști, iar prezența în juriul concursului ”Vocea României” a făcut-o brusc foarte cunoscută, tinerii fredonînd și la Focșani piese foarte difuzate, cum ar fi ”Visele”, ”Haina ta”, ”Bolnavi amîndoi”, ”Ce s-a întîmplat cu noi”. În această paradă a numelor mai degrabă impuse publicului nostru în anii din urmă, consilierii muzicali Andreea și Radu Fornea au avut inspirația de a încheia prima seară cu ”monștrii sacri” de la Holograf. Dan Bittman, Tino Furtună, Edi Petroșel, Iulian Vrabete, Romeo Dediu, Emile Soumah au sărbătorit în Piața Unirii 40 de ani de cînd a fost lansată faimoasa titulatură, răstimp în care au fost lansate 28 de albume și zeci de șlagăre memorabile. Așa încît nu e de mirare că miile de spectatori entuziaști au reluat în cor refrenele intrate deja în conștiința publică: ”Banii vorbesc”, ”Vreau o minune”, ”Cît de departe”, ”Primăvara începe cu tine”, ”Să nu-mi iei niciodată dragostea”, ”Undeva, departe”, ”Ți-am dat un inel”, adevărate clasice ale muzicii noastre pop-rock.

       Una din inovațiile acestei ediții a festivalului toamnei a fost alternanța prezentatorilor, cu mai mică sau mai mare experiență în concerte publice. Astfel, s-au prezentat la microfon Cătălin Măruță, ca de obicei vivace și documentat, Cosmin Seleși, alături de…Deeix (am înțeles că este… bloggeriță) și, surpriză plăcută, Cătălin Botezatu. Cunoscutul designer a inclus într-un original ”Vrancea fashion show” două colecții incitante, dar a și introdus în scenă cîțiva artiști. Între ei, tînărul Lino Golden (unde vom ajunge oare cu aceste pseudonime ne-românești?), Jo și formația sa și mai ales trio-ul de mare forță al rockului autohton, Cristi Minculescu, Valer & Boro, ”dizidenții” Iris reuniți sub titulatura ”Bună seara, prieteni!”, după salutul tradițional al lui Cristi.

Slătineanca Jo (Ioana Anuța) are la bază atît studii muzicale, cît și de actorie și a fost consacrată de Antena 1, la ”X Factor” și ”Te cunosc de undeva”. Titlurile ei cele mai cunoscute: ”Șoapte”, ”Pînă vara viitoare”, ”Dragoste nebună”, ”Lasă-mă pe mine”. Reprizele etno și folclorice au mai adus la rampă pe Geta Postolache și Ionuț Moroșanu, dar în general, avînd în vedere media de vîrstă, s-a pus accent pe interpreții din noul val. Bucureșteanul F. Charm a debutat pe la 16 ani cîntînd R&B, soul și mai ales hip-hop, trecînd apoi la dance. Este un producător de frunte pentru artiștii tineri, între cîntecele care l-au propulsat numărîndu-se ”Asesina” sau ”Eyo”. Din aceeași generație face parte și Doddy, originar din Petroșani, în timp ce tînăra Nicoleta Nucă vine de la Chișinău, unde s-a afirmat la ”X Factor”-ul local. A locuit un timp în Italia, a cîntat în cîteva țări, are premii la activ, iar piesele ei cele mai cunoscute nu puteau fi ocolite: ”Nu sunt”, ”Amintiri”, ”Liniștea”, ”Inima mea”, ”Adevăr sau minciună”, ”Suflet nebun”. Lora a evoluat alături de formația proprie (tot mai mulți soliști vin cu instrumentiști și, vorba cuiva, ”unii chiar cîntă împreună cu ei”), iar finalul celei de-a doua seri a fost încredințat basarabenilor de la The Motans, a căror relativă popularitate este oarecum de neînțeles (dar difuzările insistente pe posturile de radio FM sînt decisive), așa cum am subliniat și în cronicile pe marginea festivalului ”Cerbul de aur”.

      În seara finală, regizorii de platou Alexandra și Mihai Paraschiv au avut de ”strunit” înainte de toate două titulaturi mixte: Sylvia alături de DJ Rynno, iar Gino Manzotti și DJ Maxx, adică DJ Project, au propus o nouă solistă (a cîta?), Mira, schimbările vocalistelor neîmpietînd asupra prodigioasei cariere: peste 16 ani de activitate, 10 albume, 25 de singles și videoclipuri, premii naționale și internaționale. Shift, invitat binecunoscut publicului local, a fost în nota obișnuită, trecîndu-și în revistă toate hit-urile, dar sarcina de a ridica temperatura pînă în apropiere de incandescență, înaintea vedetei străine, i-a revenit lui Pepe, după cum se știe pe numele său real Ionuț Nicolae Pascu. Interesant este faptul că începuturile sale muzicale s-au produs sub semnul muzicii ușoare – a fost elevul compozitoarei Camelia Dăscălescu, a cucerit premii la Amara (cu o interesantă versiune latino a șlagărului lui Florin Bogardo, ”Tu ești primăvara mea”) și la Mamaia, după care, talentat actor, dansator și compozitor, a trecut la un torid ”latino”. Titlurile albumelor și succeselor sale sînt grăitoare: ”Pasiune”, ”Inimă nebună”, ”Fericire și tristețe”, ”Numai iubirea”, ”Cred că m-am îndrăgostit” ”Sentimente intense”, ”E vara mea”, ”Cine, cine?”.

În cursul acestui aplaudat recital, Ovidiu Popică (”Visual emotion”) și-a reglat competitivul arsenal de sunet, lumini și proiecții, pe care l-a pus plenar în valoare în cursul show-ului invitatei de onoare, Helena Paparizou. De origine greacă, după cum se știe ea a triumfat la Eurovision ca reprezentantă a Suediei, dar, spre cinstea ei, ca toți cîntăreții eleni, nu trădează tradițiile și ritmurile ancestrale grecești, care se regăsesc în melodiile ei. Un recital foarte bine structurat, cu o echipă de profesioniști pe scenă, piese antrenante, culmînd cu aceea victorioasă la Eurovision, într-un cuvînt un final de înaltă ținută pentru un adevărat festival al unei toamne bogate și în muzică bună.

 

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.