„Roam like at home”: cat platesti pentru consumul de date?

De astazi, 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului „Roam like at home”, iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.

Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/(extra)optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.

In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania.

Pentru a-i sprijini pe cei care doresc sa se informeze inainte de a pleca intr-o calatorie intr-o tara din Uniunea Europeana cu privire la cati MB sau GB pot consuma in roaming fara taxe suplimentare, in limita unei utilizari rezonabile, ANCOM a dezvoltat o aplicatie care poate fi accesataaici.

Limite minime de utilizare rezonabila a datelor mobile in roaming (UE/SEE)

  1. a) in cazul planurilor tarifare (cartele preplatite, abonamente, (extra)optiuni) cu resurse de date (cvasi)nelimitate, atat cele care includ trafic de date nelimitat, cat si cele pentru care tariful per GB este sub 7,7 Euro (fara TVA), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date in “Roam like at home”:

                          pretul cu amanuntul pentru servicii mobile intr-o perioada de facturare (fara TVA)

                  2 x

                                                                              7,7 Euro/GB

  1. b) in cazul cartelelor preplatite fara resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date in “Roam like at home” (pe masura ce utilizatorul plateste din creditul disponibil, limita de utilizare rezonabila a datelor se diminueaza):

                                  creditul ramas disponibil pe cartela la intrarea in roaming in UE/SEE

                                                                               7,7 Euro

Limitele minime vor creste anual, incepand cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii pretului reglementat pentru 1 GB.

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Cum se tarifeaza consumul de date mobile in roaming (UE/SEE)

Dupa depasirea acestei limite furnizorii pot sa aplice o suprataxa in valoare de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Incepand cu 2018 valoarea maxima a suprataxei va scadea in fiecare an pana in anul 2022.

Tarifarea datelor se va realiza dupa cum urmeaza:

  1. a) pana la atingerea limitei se aplica tariful national, astfel:

            – pana la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta

            – dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din Romania

  1. b) dupa depasirea limitei se aplica suprataxa, astfel:

            – pana la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta + suprataxa

            – dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din Romania + suprataxa (suma rezultata nu poate depasi 0,20 euro/MB)

Atentie! Furnizorii au obligatia sa le transmita utilizatorilor o notificare atunci cand acestia ating limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), indicand valoarea suprataxei care va fi aplicata pentru consumul suplimentar de date in roaming.

Calculator limita date ”Roam like at home”: aplicatie ANCOM

Pentru a usura estimarea limitei de utilizare rezonabila a datelor pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicatie tip widget, accesibila aici.

Aplicatia ofera rezultate relevante in masura in care furnizorii nu percep utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate. In prezent, ANCOM analizeaza o cerere pentru autorizarea aplicarii unei astfel de suprataxe, depusa de operatorul RCS & RDS S.A., urmand sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata operatorului.

Atentie! Daca este activat serviciul de roaming, principiul de baza al „Roam like at home” prevede ca toate resursele nationale incluse in planul tarifar (inclusiv extraoptiuni sau bonusuri) devin disponibile si in roaming in UE/SEE.

Mai multe informatii cu privire la „Roam like at home” sunt publicate in sectiunea dedicata acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM,aici.

6 Sfaturi mai puțin știute despre eliminarea tarifelor de roaming

Până în prezent, dacă cineva călătorea în altă țară din UE, operatorul de telefonie mobilă percepea un tarif diferit – mai ridicat – pentru comunicațiile mobile (apeluri telefonice, SMS-uri, date) efectuate în țara respectivă. UE a impus operatorilor de telefonie mobilă să reducă treptat, în mod considerabil, aceste tarife de roaming, în beneficiul consumatorilor. Cine călătorește periodic în alte țări din UE a constatat probabil scăderea pronunțată a tarifelor de roaming în ultimii zece ani. Începând de astazi, 15 iunie 2017, ultimele tarife de roaming pe care le mai plăteai încă operatorului mobil vor dispărea atunci când călătoresti în altă țară din UE. Toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naționale. Noile norme ale UE se referă la serviciile de date, la apelurile de voce și la SMS-uri.

1. Nu uita că eliminarea tarifelor de roamning nu înseamnă că poți vorbi chiar nelimitat atunci când călătorești în Europa. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. Dacă le depăsești vei fi taxat conform tarifelor din țara ta pentru convorbiri în afara rețelei.
2. Atunci când vorbim de elimintarea tarifelor de roaming ne referim în principal la apeluri și sms-uri, nu și la transferul de date. Internetul va fi mai ieftin, dar nu va fi gratuit. De astăzi vom avea pentru transferul de date tariful unic de 7,7 eur pe GB, urmând ca până la 1 ianuarie 2022 să ajungă treptat la 2,5 eur pe GB. Verifică totuși cu compania ta de telefonie dacă în abonamentul tău ai inclus
3. Dacă te muți și iti stabilesti reședința de durată în altă țară din UE, nu vei mai putea beneficia de ofertele de roaming la tarife naționale ale operatorilor din țara din care provii. Vei avea posibilitatea să beneficiezi, atunci când călătoresti în alte state membre ale UE, de roaming la tarife naționale cu un contract de telefonie mobilă din noua ta țară de rezidență.
4. In cazul in care primesti un apel atunci cand esti in vacanta acesta nu va fi tarifat cu niciun const suplimentar.
5. Daca mergi in croaziera poti beneficia de acelasi regim tarifar cu condiția să fii conectat la o rețea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei), în caz contrar nu. Normele UE în materie de roaming se aplică numai rețelelor mobile terestre. Dacă serviciile sunt furnizate prin alte tipuri de rețele radio, cum ar fi sistemele prin satelit de la bordul navelor sau al aeronavelor, aceste servicii nu mai sunt supuse plafoanelor tarifare obligatorii ale UE. Prin urmare, intreaba compania de transport inainte de a pleca in vacanta.
6. Dacă locuiesti intr-o localitate de frontiera si telefonul se conecteaza frecvent la o retea din tara respectiva cel puțin o dată pe zi, se va considera că în ziua respectivă ai fost acasă, nu în roaming. Nu va avea importanță că telefonul tau se conectează în acea zi și la o rețea dintr-o țară vecină (fie din țara ta, fie pentru că ai petrecut o parte din zi în acea țară străină). Ar trebui, de asemenea, ca furnizorii de roaming să te informeze în privința modalităților de a evita roamingul accidental.

„Cetățenii europeni vor putea să telefoneze, să trimită mesaje și să se conecteze pe dispozitivele mobile la același preț ca acasă. Este o mare realizare de depașire a barierelor transfrontaliere” a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.