Roboții pot fi empatici… Deocamdată cu alte mașinării!!!

Pentru oameni, este simplu să prevadă ce vor face semenii, să simtă conexiune cu aceștia și să se demonstreze empatici.

În plină eră a roboților, provocarea de a genera reacții afective din partea mașinăriilor este una gigantică, dar există oameni de știință care se încumetă s-o abordeze pieptiș.

Este și cazul specialiștilor de la Universitatea Columbia, care au realizat un experiment ce a pus în evidență o sclipire de empatie a roboților. Manifestată, însă, deocamdată, față de alte mașinării, notează studyfinds.org.

Echipa de specialiști a pornit să demonstreze că roboții pot fi dotați cu abilitatea de a înțelege și anticipa acțiunile „semenilor” doar  privindu-i.

Rezultatele noastre inițiale sunt foarte încurajatoare. Cred că vom putea demonstra că roboții pot vedea lumea din perspectiva altor roboți.

Abilitatea de a se pune în situația altei entități și de a înțelege fără a fi ghidat ce intenționează altcineva este pentru un robot, chiar dacă la nivel primitiv, o formă de empatie”, explică specialistul Boyuan Chen, autor al cercetării.

Specialiștii au luat un mic robot și l-au programat să se miște doar în interiorul cercului verde dintr-o miniarenă. Apoi au plasat o cutie roșie, pentru a bloca panorama robotului.

După ce un alt robot i-a observat acestuia mișcările, a început să dea semne că încearcă să anticipeze unde anume în interiorul cercului s-ar putea mișca mașinăria observată. Experții au constatat că androidul a putut să ghicească direcția robotului din cerc în 98 de cazuri din 100.

Pe lângă entuziasmul inițial care a însoțit constatarea că un robot poate manifesta urme vagi de empatie, experții sunt conștienți că mașinăria a demonstrat acest lucru vizavi de o alta și că în general roboții sunt departe de ceea ce etalează oamenii în domeniu.

Dar, deși oamenii au în continuare avantajul, roboții învață foarte repede.

Noi gândim vizual deseori și ne imaginăm viitorul în imagini, nu în cuvinte. Ceea ce înregistrăm în dreptul roboților poate ridica unele probleme de ordin etic vizavi de cât din aceste abilități umane ar trebui să învețe mașinăriile.

Dacă pe de o parte învățafrea accelerată îi poate face mai adaptați și implicit mai utili, îi poate determina și să-i poată manipula pe oameni. Cred că trebuie să recunoaștem că roboții nu vor rămâne pasivi și supuși ordinelor oamenilor la nesfârșit.

Ca orice formă avansată, inteligența artificială trebuie ținută sub control, în așa fel încât existența sa să rămână benefică”, argumentează profesorul de inginerie mecanică Hod Lipson.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.