Rodica Elena Lupu, o viață în 1500 de pagini…
Am scris nu o dată despre lansările de carte ale scriitoarei Rodica Elena Lupu, atât cu scrieri proprii, cât și ale colegilor de breaslă, la editura sa, Anamarol, dar de această dată am asistat la un adevărat eveniment.
Despre ce este vorba?
Autoarea ne-a propus nu mai puțin de 5 volume a câte 300 de pagini, cu aproape o mie de pagini color, cu sute de fotografii, dintre care aproape 200 alături de prietenii ei artiști, cele mai multe alături de Paul Surugiu-Fuego, colaboratorul atât de apropiat, căruia i-a dedicat și o carte.
Personalitate extrem de apreciată, scriitoarea a fost distinsă cu numeroase premii și este nelipsită de la toate evenimentele artistice, fiind o prezență familiară pe scene, în studiourile TV sau de la Radio.
De altfel, versurile sale i-au inspirat pe mulți compozitori și interpreți de muzică ușoară, până în prezent peste 40 de șlagăre benficiind de harul său poetic, fiind cântate de Paul Surugiu-Fuego (5 melodii), nepoata ei Ana-Maria, pe când avea doar 9 ani – acum frumoasa domnișoară este studentă la Medicină, la București (3 piese), Ioana Sandu (12), Gabriel Dorobanțu, Rareș Borlea-Raoul (13, plus un album de autor integral, în curs de apariție), Dumitru Dragon (3), Nina Crulicovschi (Republica Moldova).
Eu însumi am fost împreună cu ea la diverse lansări, de carte sau de disc, emisiuni TV, pentru că este o fire extrem de activă, un om al cetății, iar despre evenimentele în care a fost implicată peste hotare – din Australia, Israel, Canada, SUA, Italia, Germania, Spania sau Republica Moldova – am aflat din relatările mass-media. Și este firesc să fie atât de solicitată, întrucât este (de 13 ani) membră a Uniunii Scriitorilor din România, dar și a Academiei Româno-Americane de Artă și Științe și a Uniunii Femeilor Române.
Cele 5 volume lansate cu acest prilej sunt, dacă vreți, povestea frumoasă a vieții ei, de la grădiniță până la sfârșitul anului 2021, cu texte proprii sau articole în care este elogiată, inclusiv de către scriitorii importanți pe care i-a publicat la editura Anamarol – Ion Brad, Ion Dodu Bălan, Radu Cârneci, Ion Horea, Dumitru Popescu, Paul Goma, Octavian Paler – pe unii dintre aceștia scoțându-i dintr-o nedreaptă uitare.
Efectiv avem de-a face cu 1500 de pagini de istorie literară, dar nu numai, ci cultural-artistică în ansamblu, cu autografe, dedicații, fotografii, întâlniri, mărturii, diplome…Rodica Elena Lupu nu doar că a fost invitată la toate posturile importante de radio și televiziune, dar a realizat și prezentat ea însăși emisiuni cu audiență, cum a fost, timp de 4 ani, cea de la DDTV alături de cântăreața Lucky Marinescu, solistă căreia i-a consacrat și o carte.
Adevărat globe-trotter, scriitoarea a străbătut lumea ducând în bagaje cărțile ei sau editate de ea, donându-le românilor din diaspora în cadrul unor festivități emoționante desfășurate în mai toate țările Europei, dar și în China, SUA, Australia, Israel, Canada.
Este o adevărată încântare parcurgerea acestor volume, regăsind figuri familiare, unele plecate dintre noi, personalități din toate domeniile care au fost alături de ea de-a lungul timpului – academicieni, oameni politici, scriitori, dar mai ales toate vedetele muzicii ușoare românești, din diverse generații, despre care a scris, cărora le-a oferit versuri sau la lansările cărora a fost invitată să ia cuvântul.
Ne-ar trebui câteva pagini doar pentru a le trece în revistă! N-a lipsit de la festivalurile de la Mamaia sau de la Mangalia (”Callatis”), a urcat pe scenă alături de celebrul compozitor Eugen Doga sau de alt reputat basarabean, acad. Nicolae Dabija, a fost în platourile TV alături de realizatorii Corina Chiriac, Marina Almășan, Paul Surugiu-Fuego, i-a publicat o carte apreciatului cântăreț de operă Dan Iordăchescu, dar mai ales o dovedit o generozitate rară în ipostaza de editoare.
Mă refer aici la cele 100 de antologii în care și-au găsit loc peste o mie de autori din țară și din străinătate și la cele peste 600 de cărți editate la ”Anamarol”, editură pe care o administrează din 2003. Sub semnătură proprie a publicat, record, o sută de volume, la multe din ele coperta aparținându-i.
Este doar o trecere succintă în revistă a minunilor reunite în cele 1500 de pagini sub titlul incitant și frumos ”Tainele mării nu se cunosc de pe mal…”, așa cum nimeni nu va putea pătrunde vreodată pe de-a-ntregul în sufletul sensibil al unei scriitoare de talia Rodicăi Elena Lupu.
În trecut a organizat lansările cărților tipărite sub flamura editurii ”Anamarol” sau a fost implicată în evenimente de profil la diverse librării (”Mihai Eminescu”, ”Mihail Sadoveanu”, Diverta, Cărturești), la târguri de carte (Gaudeamus), la Cercul Militar Național, la Centrul cultural UNESCO al sectorului 4, la Primăria sectorului 2, la Institutul Cultural Român, la ”Capșa”, la Teatrul Excelsior, la Centrul cultural ”Tinerimea Română”, precum și în țară – la Galați, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Brașov, Bârlad, Pașcani.
Dar spațiul cel mai drag ei și în care a fost primită de fiecare dată cu brațele deschise este Biblioteca Metropolitană, la sediul central ”Mihail Sadoveanu”, lângă Piața Amzei – o gazdă ospitalieră fiind și de această dată tânăra directoare Ramona Mezei, care a rostit un cald cuvânt de deschidere.
Aici toți scriitorii se simt pe drept cuvânt ca la ei acasă, dar și artiștii, dovadă că a ținut să participe și îndrăgita interpretă de muzică ușoară Stela Enache, căreia Rodica Elena Lupu i-a pregătit, secret dezvăluit doar acolo, o poezie încredințată compozitorului Marius Cristi Popa, așa încât să ne așteptăm în curând la un nou șlagăr!
Actrița Doina Ghițescu a recitat și a cules aplauze cu umorul ei tonic, iar colegii scriitori au avut discursuri de sinceră apreciere și delicată prietenie, fiind toți colaboratori trainici ai editurii Anamarol. Astfel, au rostit câte un ”laudatio” emoționant scriitoarele Simona Tănăsescu, Evelyne Croitoru, Maria Petrescu, Carmen Dorobanțu, Margareta Vădan, cel mai documentat, după ce parcursese filă cu filă cele 5 volume, fiind președintele Uniunii Epigramiștilor din România, George Corbu, absolut impresionant în luarea sa cuvânt.
Tulburată, protagonista și-a șters o lacrimă, dar și-a regăsit cunoscutul zâmbet la final, cu brațele încărcate de flori.
Dragă Rodica, așteptăm următoarele tale două cărți (am înțeles că două sunt aproape gata), pentru a încerca să mai deslușim din tainele mării învolburate a sufletului tău de poet…
Octavian URSULESCU
Cu prețuire!