România: 1,35 milioane de persoane, 30% din total, angajați la stat

Peste 1,35 de milioane de salariaţii din România, adică 30% din efectivul total de salariaţi din economie, lucrau în 2015 în sectorul de stat, fie în administraţia publică, fie în companiile deţinute de stat sau în autorităţile de stat „autofinanţate“.

Astfel, din totalul de 4,61 de milioane de salariaţi din economie, numai 3,25 de milioane de persoane lu­crau în sectorul integral privat, adică în firmele deţinute de antreprenorii români sau în companiile străine, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Informaţiile sunt prezentate în publicaţia „Anuarul Statistic al României – ediţia 2016“, lansată ieri pe piaţă. Numărul de angajaţi din aparatul de stat a scăzut totuşi în ultimii ani, având în vedere că în anul 2010 Statistica a consemnat 1,58 de milioane de salariaţi care lucrau în sistemul de stat. Dintre aceştia, numărul „bugetarilor“, adică al angajaţilor din sănătate, educaţie şi administraţie publică, a fost menţinut constant în jurul a 1,2 milioane de salariaţi.

Din intervalul 2010- 2015, cel mai mic număr de angajaţi din firmele private româneşti şi din multinaţionale a fost înregistrat în 2010, anul în care efectele crizei financiare s-au resimţit cel mai mult pe piaţa muncii.

Atunci, firmele private au fost nevoite să facă reduceri semnificative de costuri pentru a-şi menţine afacerile „în viaţă“, iar astfel numărul de angajaţi din privat a scăzut la 2,79 milioane de persoane. În 2015, an de creştere economică, efectivul salariaţilor din privat a fost cu 16% mai mare faţă de 2010, companiile private reuşind să creeze peste 460.000 de locuri de muncă în intervalul analizat.

Integral pe zf.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.