România a prezentat la Bruxelles trei subiecte de maximă importanţă

Temele pe care le va pune în discuţie şeful Guvernului sunt următoarele: un acord legat de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, asumarea finanţării proiectului Gazoductul Nabucco (compania Transgaz ar putea avea de câştigat) şi luarea unei decizii pentru investitorii în solare şi eoliene.

Pe lângă deciziile legate de energie, liderii europeni discută joi despre combaterea evaziunii fiscale, din care speră să scoată un miliard de euro în acest an, şi despre Uniunea Economică şi Monetară.

Gazele de şist. În privinţa acestui subiect, Băsescu se aşteaptă la acceptarea de către liderii UE a acestei surse de energie, în formula “energie neconvenţională”, care să apară ulterior şi în concluziile Consiliului European.

Aici sunt de acord cu noi şi Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania care au acordat licenţe în domeniu. Comisia Europeană nu a formulat însă o poziţie, analizând încă implicaţiile legate de mediu.

Gazoductul Nabucco. Acest proiect se bucură de o finanţare parţială de la Uniunea Europeană. Gazoductul este esenţial pentru România pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc şi a implica Trangaz într-unul din cele mai mari proiecte europene.

Nabucco ar urma să tranziteze Bulgaria, România, Ungaria, Austria, plecând din Turcia. În  proiecte sunt implicate şi companii germane. Decizia Consiliului European cântăreşte mult pentru că urmează şi hotărârea Azerbaidjanului privind gazoductul lor pentru a-şi furniza gazele în UE.

„Certificatele verzi”. Problema este că Germania doreşte reducerea, dacă nu chiar tăierea subvenţiilor pentru energia verde. Guvernul Ponta a anunţat deja că cel mai târziu la 1 ianuarie 2014, dacă nu chiar de la 1 iulie 2013 doreşte să reducă numărul “certificatelor verzi” pe care producătorii de energie regenerabilă le pot tranzacţiona, ca şi valoarea acestora.

Singura participare a premierului Victor Ponta la Consiliul European a fost pe 28 iunie 2012, când premierul a plecat la Bruxelles, fără mandat de la Traian Băsescu, în ciuda interdicţiei Curţii Constituţionale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.