România, avertizată să îşi rezolve problema legată de gropile de gunoi

Gropi de gunoi improvizate la marginea unor sate, câmpuri întregi acoperite cu deşeuri menajere: acesta era, nu cu mult în urmă, peisajul obişnuit al lumii rurale în care trăiesc jumătate din cele 20 de milioane de români.

Tranziţia haotică pe care a cunoscut-o România în anii 1990, după căderea dictaturii comuniste, a împiedicat ţara să pună pe picioare o strategie pentru gestionarea deşeurilor, scrie luni Le Monde.

Numai în anul 2000, când Bucureştiul a demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, guvernul a început să reflecteze asupra unei politici privind gunoaiele care să respecte normele europene.

Sarcina se dovedeşte însă a fi dificilă. Ţara rămâne cel mai slab elev al Uniunii la acest capitol. Potrivit statisticilor europene publicate în martie, România nu recicla, în 2011, decât 1% din deşeurile sale menajere, restul ajungând în gropile de gunoi. Şi aceasta în contextul în care UE le-a fixat statelor sale membre obiectivul de reciclare a deşeurilor lor menajere în proporţie de 50% la orizontul lui 2020.

La 19 martie, la Bruxelles, România a participat la un seminar vizând ajutarea ţărilor cel mai puţin performante în materie de gestionare a deşeurilor în a-şi optimiza politicile cu ajutorul unor foi de parcurs personalizate.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.