România, locul 12 în topul celor mai mari rate ale fiscalităţii muncii din UE

Fiscalitatea muncii plasează România pe locul 12 în topul cu celor mai mari poveri fiscale a angajaților din Uniunea Europeană, față de statistica anterioară, când era pe locul 8.

Schimbarea din clasament s-a realizat chiar dacă rata fiscală reală (real tax rate) pentru un angajat tipic din România este aproape aceeași în 2017 (47,69%), față de 2016 (47,62%), potrivit studiilor Institutului Economic Molinari din Paris.

Modificarea se datorează faptului că în Suedia, Letonia, Olanda și Slovacia rata fiscală reală aplicată muncii a depășit-o pe cea din România.

Chiar dacă România a redus taxa pe valoarea adăugată de la 24% la 19%, contribuțiile sociale sunt mai mari în euro față de anul trecut, astfel încât rata fiscală reală este ușor mai mare în acest an.

Fiscalitatea muncii din România este însă superioară mediei UE 28, de 44,8%, în scădere de la 44,96% în 2016. Taxele plătite de angajații europeni rămân mai mari decât cele din 2010, mai ales din cauza creșterii TVA în 20 dintre cele 28 de țări ale UE, spune studiul citat.

Pe de altă parte, „guvernele care au cotă unică de impozitare continuă să taxeze mai mult angajații decât cele care au rate progresive. Cele șase țări care aplică politica cotei unice se numără printre cele mai sărace ţări din UE”, spune Studiul Institutului Molinari.

Totodată, creşterea cheltuielilor cu pensiile şi sănătatea se numără printre principalale efecte ale fiscalităţii munic, tot mai puţin angajaţi plătind aceste cheltuieli. „În ciuda scăderii ratei şomajului, doar 45,4% dintre cetăţenii europeni erau în câmpul muncii în 2016.

Rata fiscală reală aplicată muncii a fost calcutată ca raport dintre suma dintre contribuțiile sociale, impozitul pe venit și TVA, raportată la salariul brut în termeni reali (euro) și potrivit acestei formule, un angajat român a muncit până la 20 iunie (ziua libertății fiscale), doar ca să acopere toate taxele și impozitele.

Calculele cu salariul mediu au condus la rezultatul că ziua libertății fiscale a fost 6 iunie în anul 2017, potrivit Think-tank-ului neguvernamental  INACO – Inițiativa pentru Competitivitate .

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.