Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

România, locul 42 în lume, în ceea ce privește dezvoltarea capitalului uman

Publicat: marți, 19 septembrie 2017

România ocupă locul 42 din 130 de state la nivel mondial în funcţie de dezvoltarea capitalului uman, potrivit The Global Human capital Report 2017, publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF). 

În medie, doar 62% din capitalul uman este dezvoltat, la nivel global, în timp ce restul, de 38%, este pierdut. România, cu 66,12% din capitalul uman dezvoltat, se află peste medie, însă mult sub alte state din UE și regiune.

The Global Human capital Index clasifică ţările în funcţie de cât de bine îşi dezvoltă capitalul uman după: capacitate – este determinată în mare parte de educaţia formală; aplicarea – cum sunt puse la lucru abilităţile; dezvoltare – situaţia educaţiei formale pentru următoarea generaţie de lucrători şi eforturile de îmbunătăţire a actualei forţe de muncă; know-how – amploarea abilităţilor specializate în cinci grupe de vârstă.

Lider mondial la capitolul dezvoltarea capitalului uman este Norvegia, cu un scor de 77,12%, urmată în Top 10 de Finlanda, Elveţia, SUA, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă, Suedia, Slovenia şi Austria.

Din punct de vedere al regiunilor, America de Nord și Europa Occidentală înregistrează cele mai mari procente, în timp ce Asia de Sud și Africa Subsahariană sunt zonele cu cea mai mare risipă de capital uman.

Regiunea Europa de Est şi Asia Centrală se situează pe locul trei, după America de Nord și Europa Occidentală, cu un scor mediu 67,36%

În clasament, doar 25 de state depășesc rata de 70%, iar alte 50, printre care și România, au procente între 60 și 70%.

Cele mai bine poziționate state din Europa Centrală și de Est sunt Slovenia (locul 9) și Estonia (locul 12), singurele din această regiune care intră în Top 20.

Cum stau alte state din ECE:

  • Cehia – locul 22
  • Lituania – locul 25
  • Letonia – 28
  • Polonia – 31
  • Bulgaria – 31

În urma României se plasează, în Europa, Portugalia, Spania, Grecia, Serbia şi Turcia.

Raportul menționează că Regiunea Europa de Est şi Asia Centrală este aproape de punctul în care va avea înscriere universală în sistemul de învăţâmânt de bază, cu excepția Moldovei (locul 62) şi României, care au rămas în urmă. 

“Avem nevoie de o schimbare de mentalitate şi de o adevărată revoluţie pentru a ne adapta sistemele noastre educative la necesităţile educaţionale ale viitoarei forţe de muncă”, a declarat preşedintele Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, miercuri, la prezentarea Raportului.

Incapacitatea statelor de a dezvolta în mod adecvat talentele oamenilor determină inegalități, prin privarea de oportunități și acces la joburi de calitate.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85343

Publicat de la data sept. 19 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

11 decembrie 2019, 11:51
 

NE
Noros
5°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 12 decembrie 2019
Zi
 

NE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Ploaie
4°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 247.944 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team