România – locul I în UE la mortalitatea în spitale

România este pe locul întâi în Europa în ce privește mortalitatea în spitale. Rapoartele arată că multe dintre decese puteau fi evitate: cel puţin jumătate la bărbaţi şi o treime la femei.

Ani la rând, medicii au strigat că nu au cu ce trata pacienţii. Lipsa de medicamente şi de aparatură de specialitate a fost şi rămâne o problemă naţională. De-a lungul fiecărui mandat, şefii din Sănătate s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva aceste probleme, că vom avea spitale noi şi bine dotate, că vom avea români din ce în ce mai sănătoşi. Totuşi, din nou cifrele, de această dată, emise de Curtea de Conturi ne arată cât de profesionist s-a muncit în sectorul sanitar.

În ultimii cinci ani, Ministerul Sănătăţii a pierdut fonduri nerambursabile de 500 de milioane de euro.

Cu aceşti bani, spitalele mari din ţară ar fi putut fi dotate fiecare cu aparate moderne de diagnostic de tipul computerelor tomograf sau a celor cu rezonanţă magnetică. În acest moment însă, există localităţi în România de unde pacienţii sunt trimişi şi la 150 de kilometri pentru astfel de investigaţii.

Dacă în 2015 erau raportate 60.000 de decese în unităţile sanitare, la doar un an distanţă, în 2016, cifra a crescut cu aproape 10.000.

Pe lângă afecţiunile de care sufereau românii, situaţia a fost agravată de lipsa de medicamente sau de metode de diagnostic. Iar asta o arată cifrele: avem în primul rând judeţele cu spitale mici, cum sunt Mureşul în care au fost raportate 2415 decese, într-un singur an.

Judeţul este urmat de Bacău cu 2242 de morţi sau Hunedoara cu puţin peste 2.000 de decese. La polul opus se află Gorjul sau Giurgiu cu doar 384 de decese raportate.  În Giurgiu de exemplu, în tot judeţul, există un singur diabetolog şi sunt probleme mari şi pe partea de chirurgie.

Aici intervine și fenomenul migraţiei. Aceste centre se comportă ca un magnet, iar oamenii din toată ţara îşi caută salvarea acolo. Aşadar, în Iaşi şi Cluj sunt raportate mult peste 3.000 de decese, ceva mai puţine în Timiş, respectiv 2269.

În Capitală mortalitatea în spitale atinge cifre-record. În 2016, nu mai puţin de 12.250 de români s-au stins în locul în care ar fi trebuit să se vindece. E de înţeles, iar medicii din Bucureşti au ridicat de multe ori această problemă. Mult prea mulţi pacienţi sunt trimişi din ţară, aici.

Din fericire, în Capitală sunt câteva spitale de top, care au încă medici pe măsură, iar rata de vindecare a bolnavilor este una destul de mare. Să nu uităm însă că şi aici mai sunt spitale care încă arată ca cele din Lumea a treia.

Rata mortalităţii în judeţele cu spitale mici, în 2016
Mureş – 2.415 decese
Bacău – 2.242 decese
Maramureş – 2.143 decese
Hunedoara – 2.073 decese
Gorj – 425 decese
Giurgiu – 384 decese
Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Rata mortalităţii în judeţele cu spitale mari, în 2016 
Iaşi – 3.646 decese
Cluj – 3.367 decese
Timiş – 2.269 decese
Bucureşti – 12.250 decese

Sursa: Antena3

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.