România, pentru o săptămână, gazda unei reuniuni a elevilor din 15 țări europene

Peste 200 de elevi şi profesori participă în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, în București, la evenimentul de deschidere a Academiei Școlilor din Europa Centrală (ACES). ACES este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale care organizează anual un concurs de proiecte de educație alternativă. Obiectivul aces este să activeze și să stimuleze dialogul intercultural și cooperarea dintre tineri și să creeze o rețea continuă de cunostințe comune, învățare reciprocă și inovație. Tema ediției din acest an este “Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”.

La deschiderea oficială, marți, 1 octombrie 2013, au participat Liliana Preoteasa, Director General, Direcţia Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Ani Matei, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Acestea i-au întâmpinat pe elevi şi profesori şi i-au felicitat pentru ideile inspirate cu care s-au înscris în concurs.

44 de proiecte înscrise de 105 şcoli din 15 ţări din regiune au fost selectate de un juriu internaţional format din experţi în domeniul educaţiei. Din cele 105 şcoli selectate, 22 sunt din România. La evenimentul de deschidere a aces participanţii s-au întâlnit cu partenerii lor de proiect din Europa Centrală şi de Sud-Est şi au avut ocazia să cunoască stiluri alternative de predare şi învăţare, precum şi noi instrumente și metode de lucru, care să îi ajute să îşi pună în aplicare proiectele. Pentru implementarea ulterioară a proiectelor participanții primesc o bursa in valoare de 1.800 Euro pentru școlile coordonatoare, respectiv 1.600 Euro pentru școlile partenere.

“Activitățile din cadrul aces nu sunt precum cele la şcoală unde trebuie să participi la cursuri, iar profesorii stau în faţa elevilor, care, asezați în bănci, sunt simpli ascultători”, explică Tadeja Vaupotič, student şi membru al Consiliului aces.

Evenimentul de deschidere al noii ediții aces este un spaţiu educațional dinamic care oferă multiple oportunităţi pentru a dobândi noi cunoştinţe şi abilităţi. Diversitatea este elementul comun care aduce împreună elevii în cea mai mare clasă a Europei. Astfel, peste 200 de persoane de diferite vârste, din țări și medii culturale diferite participă la evenimentul aces din București. Pentru a învăța cum să-și implementeze proiectele școlare bi/trilaterale, elevii participă la ateliere de lucru susținute de către experți din toată Europa. În cadrul atelierelor de lucru, elevii si profesorii coordonatori se familiarizează cu tema competiției, luând parte la diverse activități, precum experimente sociale, jocuri sau piese de teatru.

În cadrul evenimentului aces participanţii descoperă avantajelele şi provocările diversităţii într-o atmosferă specială, în care rolurile dintre profesori şi elevi se pot schimba uneori.“Toată lumea este invitată să discute şi să-și împărtăşească opiniile, experienţele şi cunoştinţele cu ceilalţi, indiferent dacă sunt profesori sau elevi”, precizează Darko Marković, unul dintre facilitatorii aces, explicând astfel conceptul de învăţare în cadrul aces.

Academia Școlilor din Europa Centrală este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale având 15 țări partenere atât state membre cât și non membre UE. Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. aces a trezit interesul şcolilor din România încă de la iniţierea proiectului în 2006, 71 de şcoli numărându-se printre participanţi până în prezent. Până acum, peste 25.000 de elevi şi aproximativ 4.000 de profesori au participat la ACES.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.