Romania pregateste Registrul national al agresorilor sexuali

Peste 100 de parlamentari din mai multe partide din Romania pregatesc un proiect de lege prin care pedofilii, violatorii si hartuitorii sa fie inclusi intr-un „registru national“.

In noua baza de date, ce urmeaza sa fie administrata de IGPR, vor avea acces, pe baza de cerere urmatoarele: instantele, parchetele si institutiile din justitie, politia, dar si institutiile de invatamant, asistenta sociala si domenii similare.

Datele ingrijoratoare cu privire la agresorii sexualui anuntate in repetate randuiri de poilitie se numara printre principale argumente pe care le-au enumerat initiatorii proiectului.

In ultimiii ani, faptele de natura sexuala au devenit un pericol social, in Romania inregistrandu-se cel putin 5 violuri pe zi. De asemenea, initiatorii proiectului au mai pus accent pe efectele pe care le au astfel de infractiuni asupra femeilor si a minorilor.

Totodata, si cetatenii romani din afara granitelor care au un astfel de cazier vor fi introdusi in Registru, pe baza datelor furnizate de ambasade, consulate sau politiile din statele respective, in baza acordurilor de cooperare.

Potrivit proiectului de lege, Registrul ar urma sa contina urmatoarele date:

– datele personale ale persoanelor care au comis infractiuni sau au contraventii de natura sexuala;
–  datele dactiloscopice si genetice ale autorilor de fapte de natura sexuala;
-cazierul fiecarei astfel de persoane, indiferent ca este vorba de condamnari definitive, procese pe rol sau doar plangeri penale.

Persoanele aflate in evidenta vor avea datele stocate in functie de infractiune, dupa cum urmeaza:

• timp de 5 ani pentru contraventii de tip masturbare in public;
• timp de 20 ani – pentru infractiuni ca viol, pedofilie, incest, pornografie infantila.

Reabilitarea, gratierea sau amnistia nu va sterge datele despre o persoana aflata in evidenta.

Politia de domiciliu va tine evidenta acestor persoane si va trimite informatii pentru crearea Registrului, cu toate cazurile pe care le-a avut in instrumentare. Si celelalte institutii din domeniile susmentionate vor putea informa politia cu privire la persoanele suspectate de astfel de agresiuni. Semestrial, agentii de politie de la fiecare unitate teritoriala vor verifica persoanele introduse in Registru, inclusiv daca pozele din baza de date corespund cu realitatea.

Acest proiect de lege va fri dezbatut mai intai in Senat, dupa care de comisiile de specialitate si va primi votul final in Camera Deputatilor.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.