Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

România, profil activ şi o prezenţă semnificativă în Afganistan şi în 2019

Publicat: joi, 06 decembrie 2018

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat miercuri, în a doua zi a reuniunii miniştrilor de Externe NATO de la Bruxelles, că ţara noastră va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în teatrul de operaţii din Afganistan şi în 2019.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE, lucrările celei de-a doua zile a reuniunii de la Bruxelles au început cu o sesiune de lucru dedicată problematicii Balcanilor de Vest, la care a participat şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, cu acest prilej fiind analizate evoluţiile din regiune şi discutate stadiul şi perspectivele relaţiilor NATO cu partenerii din zonă.

„Au fost salutate progresele în domeniul politicii „uşilor deschise” a NATO, îndeosebi încheierea Acordului de la Prespa şi începerea negocierilor de aderare la NATO a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. De asemenea, aliaţii au prezentat disponibilitatea de a accepta primirea, din partea autorităţilor de la Sarajevo, a primului Plan de Acţiune pentru Aderare (ANP) al Bosniei-Herţegovina, dacă acestea vor dori să beneficieze de acest instrument de pregătire pentru aderarea la NATO. De asemenea, s-a agreat necesitatea intensificării sprijinului NATO pentru statele din regiune, în susţinerea eforturilor de reformă ale acestora şi a combaterii provocărilor de securitate din regiune”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul român a subliniat necesitatea unui angajament constructiv al tuturor actorilor regionali, conform obligaţiilor asumate şi cu evitarea iniţiativelor care ar putea spori tensiunile şi afecta negativ securitatea regională. A accentuat, totodată, importanţa unui mesaj unitar şi a sinergiei de acţiune între NATO şi UE cu privire la regiune, pe care România va continua să le susţină cu fermitate inclusiv pe durata exercitării preşedinţiei Consiliului UE.

„Sesiunea finală a ministerialei a fost dedicată situaţiei din Afganistan, în formatul participanţilor la misiunea „Resolute Support” (RSM). Cu acest prilej, s-a reconfirmat angajamentul faţă de Afganistan, prin continuarea efortului operaţional în cadrul misiunii RSM, prin asigurarea finanţării necesare forţelor de securitate şi apărare afgane şi prin susţinerea procesului de reconciliere internă. Ministrul român de Externe a subliniat că ţara noastră va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în teatrul de operaţii afgan şi anul viitor. La finalul lucrărilor, miniştrii au adoptat o declaraţie comună a formatului RSM privind Afganistanul”, se mai arată în comunicatul menţionat.

În cursul zilei, ministrul român a avut o întrevedere cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, în cadrul întâlnirii având loc un schimb de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale pe toate componentele acesteia – politică, economică şi de securitate, fiind discutate şi evoluţiile din regiunea Mării Negre, în actualul context, precum şi modalităţile de gestionare a provocărilor din zonă.

Un alt subiect abordat a fost cel legat de cooperarea pe timpul exercitării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE, ministrul român al Afacerilor Externe reiterând importanţa crucială a relaţiei transatlantice şi sprijinul pentru aprofundarea relaţiei NATO-UE în toate domeniile de interes comun, precizează MAE.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106943

Publicat de la data dec. 6 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

19 decembrie 2018, 18:56
 

N
Noros
-1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:48
Apus: 16:38
Prognoza 20 decembrie 2018
Zi
 

SV
Predominant înnourat
-2°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Parţial noros
-6°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Rucăr, Băiculești, Lerești, Schitu Golești, Stoenești, Valea Mare Pravăț, Poienarii de Muscel, Godeni, Berevoești, Cetățeni, Bughea de Jos, Dragoslavele, Bughea de Sus, Ciofrângeni, Cuca, Cotmeana, Boteni, Morărești, Mioarele, Albeștii de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:45 si 20:00 In zona : Județul Sălaj; Se vor semnala : local - ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 20:00 In zona : Județul Maramureş: Baia Mare, Baia Sprie, Seini, Șomcuta Mare, Tăuții-Măgherăuș, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Dumbrăvița, Cicârlău, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, Groși, Ardusat, Săcălășeni, Coltău;Județul Satu Mare: Satu Mare, Carei, Livada, Medieșu Aurit, Ardud, […]

Loto

Horoscop

 • 162.068 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team