Romania sarbatoreste Ziua Asteroidului 2017

30 iunie este Ziua Internationala a Asteroidului, un eveniment recunoscut de Organizatia Natiunilor Unite si sarbatorit la nivel mondial. In calitate departener oficial al campaniei globale, Agentia Spatiala Romana (ROSA) invita publicul larg sa participe la evenimentele ce au loc in Romania sau online cu scopul de a atrage atentia asupra asteroizilor si a modalitatilor in care Pamantul poate fi protejat de un posibil impact periculos.

Astfel de actiuni educationale vin in sprijinul unor eforturi globale in domeniul apararii planetare, domeniul in care Romania este puternic implicata. Agentia Spatiala Romana a prioritizat participarea Romaniei la nivelul Agentiei Spatiale Europene in Programul Optional „Space Situational Awareness”. Acesta este concentrat pe detectarea si manipularea asteroizilor potential periculosi, precum si supravegherea conditiilor de meteorologie spatiala care ne pot afecta infrastructura terestra si spatiala.

Romania este preocupata de subiectul apararii planetare, in special cu privire la Obiecte din Apropierea Pamantului. Eforturile noastre sunt concentrate in cadrul ESA in misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA si misiunea AIM„, declara Presedintele ROSA, Dr. Marius-Ioan Piso, cu ocazia lansarii editiei din 2017 a Zilei Asteroidului.

Printre evenimentele care au loc in Romania se numara:

Bucuresti, Institutul Astronomic al Academiei Romane, Str. Cutitul de Argint nr. 5

Prezentari: 20:30 – 21:30

  • Dan Alin Nedelcu, “Asteroizii geointersectori”: Asteroizii geointersectori reprezinta o populatie de obiecte situate in imediata vecinatate a orbitei Pamantului. Perturbatiile gravitationale pot plasa aceste corpuri pe orbite cu risc potential de impact pentru Pamant. Sursele asteroizilor geointersectori, mecanismele de transport catre regiunea interna a Sistemului Solar si metodele prin care sunt studiate proprietatile lor fizice si dinamice vor fi expuse in aceasta prezentare.
  • Adrian Sonka, „Cratere in Sistemul Solar: de la Mercur la Pluto”: Fiecare planeta are craterele pe care le merita. O incursiune in aspectul craterelor care se gasesc pe diferite corpuri din Sistemul Solar.
  • Simon Anghel, „Dezastre recente: Tunguska si Chelyabinsk”: Daca asteroizii mici ard in atmosfera, unde se duce energia? O scurta expunere despre impacturile atmosferice de la Tunguska si Chelyabinsk.
  • Mirel Birlan, Observatorul din Paris, via Skype: “Sesiune de intrebari si raspunsuri despre asteroizi”

Daca vremea va permite, incepand cu ora 21:30, vizitatorii vor putea participa la o sesiune de observatii astrometrice ale unor asteroizi geointersectori, urmata de expunerea procedurii de reducere a imaginilor si de trimiterea rezultatelor catre MPC (Minor Planet Center).

Arad. ESERO Romania sustine un workshop pe 29 si 30 iunie, in cadrul conferintei organizate de Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania. Profesorilor cursanti li se vor prezenta, printre altele, resurse pentru clasa dedicate asteroizilor (formarea de cratere, detectia asteroizilor), urmate de observatii astronomice.

Targoviste, Muzeul de Istorie, Calea Domneasca nr. 181

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) organizeaza o serie de evenimente incepand cu ora 14:00: proiectie video despre asteroizi si despre evenimentele de la Tunguska si Chelyabinsk, vernisajul expozitiei de meteoriti a geologului ing. Razvan Andrei, un seminar despre asteroizii care se apropie foarte mult de Pamant.

Oradea, Cetatea Oradea

Astroclubul Meridian 0 organizeaza incepand cu ora 17:00 activitati adresate celor mici care vor aborda subiectul asteroizilor si formarii Sistemului nostru Solar. Pentru participantii de peste 15 ani se va difuza filmul oficial al Zilei Asteroidului, urmat de o dezbatere legata de modalitatile in care Pamantul poate fi protejat, dar si despre posibilitatile de exploatare a resurselor oferite de asteroizi. Daca vremea va permite, vor avea loc observatii astronomice.

 

Cotnari, Biblioteca Publica din Cotnari

Proiectul PEGAS si UNAWE-Moldova organizeaza incepand cu ora 20:00 o intalnire a micilor astronomi amatori. Publicul poate participa la o prezentare despre asteroizi si insemnatatea Zilei Asteroidului si poate viziona filme despre asteroizi. Dupa apusul Soarelui, daca conditiile meteo vor permite, vor avea loc observatii astronomice pe Dealul Catalina din apropiere.

In afara de evenimentele din Romania, cei interesati pot participa la activitati online. Asteroid Day Live va fi o transmisiune in direct, de 24 de ore, ce va prezenta activitatile de pe data de 30 iunie. Gazdei programului, Profesorul Brian Cox, i se vor alatura invitati de onoare, printre care si cosmonautul roman Dumitru-Dorin Prunariu. Acesta a fost implicat activ in adoptarea Declaratiei ONU ce proclama 30 iunie ca fiind Ziua Internationala a Asteroidului.

Cei care doresc sa sustina eforturile de detectie si monitorizare a asteroizilor pentru a proteja planeta Pamant, isi pot exprima sprijinul prin semnarea Declaratiei 100x. 60 000 de persoane de pe intreg globul au semnat deja petitia.

Mai multe detalii despre Ziua Asteroidului pot fi accesate pe website-ul oficial.

Ziua Asteroidului a fost fondata in 2014, de Dr. Brian May, astrofizician si chitarist al formatiei rock Queen, Danica Remy, COO Fundatia B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo si Grig Richters, regizor german. Evenimentul este organizat pe data de 30 iunie in fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentata, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km patrati, reprezentand dimensiunea unui oras de dimensiuni mari.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.