Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

România, singurul stat din UE care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate la Bruxelles

Publicat: duminică, 19 mai 2013

Romania este singurul stat membru din cele 27 care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile europene, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.

‘Romania este singurul stat membru din cele 27 – din iulie vor fi 28 pentru ca intra si Croatia – care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile si federatiile europene. Aici cred ca ministerul va poate ajuta, dar cred ca si dumneavoastra va puteti ajuta sa faceti mai mult in zona asta. In primul rand trebuie sa va intelegeti intre diferitele organizatii si federatii nationale, sa va gasiti oameni reprezentativi care sa-si poata vorbi despre politica agricola acolo, nu numai in engleza, franceza ci si in romana, pentru ca organizatia europeana a producatorilor agricoli – COPA-COGECA era dispusa sa asigure traducere si in limba romana, numai sa fie prezente si asociatiile agricultorilor din Romania. In primul rand sa va intelegi si in al doilea rand sa gasiti modalitatea de sustinere financiara pentru o astfel de prezenta’, a spus comisarul european.

Acesta a precizat ca in mod sigur Guvernul poate sa ajute cu o sustinere financiara, insa ‘multe sectoare din agricultura au suficienta forta economica pentru a sustine financiar prezenta la Bruxelles’.

Romania a fost exclusa in 2011 din COPA-COGECA intrucat Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), singura organizatie membra in structura europeana, nu si-a mai putut plati cotizatia din anul 2011, de circa 250.000 de euro.

Prezenti in aceasta organizatie europeana, fermierii romani ar putea participa la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, insa prin excludere sunt privati de dreptul de vot in orice grup lucrativ.

Băsescu: Statul, obligat să înfiinţeze o agenţie cu drept de prim cumpărător al pământurilor

Pe de alta parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, referindu-se la problema vânzării de pământ către străini, că statul român are obligaţia de a înfiinţa o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii români doresc să-şi vândă pământul.

„Aş mai ridica o problemă legată de vânzarea pâmântului. În mod categoric acest lucru ţine şi de Guvern, şi de proprietarii de pământ. Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu-şi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute – să nu existe ofertă de vânzare”, a spus Băsescu.

El a arătat că, în acelaşi timp, nici statul nu poate sta indiferent la această problemă.

„Categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pâmântul. Este, cred eu, o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole”, a spus şeful statului.

El a arătat că România trebuie să producă în primul rând pentru ea şi trebuie să-şi asigure nevoile de hrană ale populaţiei.

„Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani, pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de acum în 1000 de ani, ea este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a polulaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb”, a menţionat Băsescu.

LAPAR a organizat joi, la Bucuresti, Conferinta Nationala a Agricultorilor, unde au fost prezenti peste 750 de participanti din toate zonele tarii – membri reprezentativi ai LAPAR. La eveniment participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6475

Publicat de la data mai 19 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 februarie 2020, 14:46
 

NV
Predominant înnourat
9°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 57%
Vânt: 11 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:07
Apus: 17:52
Prognoza 22 februarie 2020
Zi
 

NNE
Predominant înnourat
11°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Predominant senin
1°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 266.100 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team