România, tranșă de aproape un miliard de dolari pentru al doilea sistem de rachete Patriot

România va plăti în această toamnă aproape un miliard de dolari pentru al doilea sistem de rachete Patriot. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Apărării Mihai Fifor.

Armata a contractat 7 astfel de sisteme, iar anul trecut l-a plătit pe primul, care va veni anul viitor și va fi operaţionalizat în 2020.

Valoarea totală a contractului este de aproape 4 miliarde de dolari.

Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru țara noastră, un interes esenţial de securitate având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, afirmau la ora semnării documentelor de achiziție, 29 noiembrie 2017, oficialii prezenți la ceremonie.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a adresat mulțumiri partenerilor americani și a apreciat că România devine un aliat din ce în ce mai important pentru NATO. De asemenea, a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru România. „Semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare pentru sistemele PATRIOT reprezintă un prim pas într-o relație de cooperare pe termen lung”, a precizat ministrul Fifor.

Ambasadorul Hans Klemm a punctat, în cadrul ceremoniei, câteva repere importante ale cooperării excelente dintre România şi SUA. „Aşa cum a spus Secretarul de Stat Rex Tillerson ieri, în discursul de la Centrul Wilson, din SUA apreciază foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovadă România, atât în calitate de partener strategic, cât şi în calitate de aliat în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şi în calitate de aliat în cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte ţări aliate, România şi-a propus să îndeplinească angajamentul asumat de Alianţă, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru apărare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastră faţă de îndeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci şi de Secretarul american al Apărării, James Mattis”, a precizat ambasadorul american de la Bucureşti.

Compania americană Raytheon a anunțat în luna mai a acestui an că a primit un contract de aproape 400 milioane de dolari de la Armata SUA pentru producţia sistemelor de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot comandate de România.

”Publicat de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite pe 24 Mai 2018, contractul dispune începerea construcţiei primei unităţi Patriot a României. Raytheon a început încă din prima jumătate a anului 2017 să o construiască, cu fonduri proprii, pentru a respecta termenul de livrare deja stabilit”, se arată într-un comunicat Raytheon. Compania a început deja să comande mii de piese de la sute de furnizori şi a început producţia componentelor esenţiale electronice, pieselor prelucrate şi ansamblelor de circuite de carduri şi cabluri.

“Experienţa obţinută în urma celor 220 de unităţi de lansare pe care le-am produs deja ne va permite să respectăm termenul de livrare a sistemelor Patriot în România. Suntem în plin proces de integrare a industriei româneşti de apărare în reţeaua noastră globală de producţie, astfel încât să putem emite cât mai curând primul ordin de comandă către o companie românească”, a spus vicepreşedinte Apărare Integrată Antiaeriană şi Anti-rachetă în cadrul Raytheon Sisteme Integrate de Apărare, Tom Laliberty.

Patriot este un element al apărării europene împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, a aeronavelor şi dronelor. Ţări NATO precum Statele Unite, Germania, Olanda şi Spania au deja sisteme Patriot. Pe 29 noiembrie 2017, România a semnat o scrisoare de ofertă şi acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a ţară membră NATO care achiziţionează sistemul.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, iar apoi cele două camere ale Parlamentului au votat adoptarea actului normativ. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totală a proiectului este de 1.487,5 milioane de dolari inclusiv TVA, începând cu anul 2018.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.