România va semna la ONU Tratatul privind comerţul cu arme

România va semna astăzi, 3 iunie 2013, Tratatul privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), primul instrument juridic internaţional care reglementează acest domeniu la nivel global. ATT va fi semnat de către ambasadoarea Simona Miculescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Naţiunile Unite. Ceremonia de semnare va avea loc la sediul ONU din New York, informează Ministerul român de Externe.

„Semnarea ATT are semnificaţii profunde legate de responsabilizarea statelor care derulează operaţiuni de comerţ exterior cu armamente convenţionale, estimat anual la 60 de miliarde USD, de diminuarea comerţului ilicit în materie şi de realizarea unui nivel adecvat de transparenţă. După intrarea sa în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenţionale asupra populaţiei civile din zonele de conflict, 500 000 de civili fiind ucişi, anual, în conflicte şi va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerţului cu arme”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

 Încă din anul 2006, România a participat activ la procesul ONU de negociere şi adoptare a acestui nou acord internaţional. Prin semnarea acordului în prima zi de semnare, România reconfirmă tradiţia diplomatică de recunoaştere a importanţei politice a acestui nou tratat, precum şi a interesului de a ne angaja plenar prin însuşi momentul semnării sale.

„Principalul argument în favoarea semnării şi, ulterior, a ratificării cu celeritate a acestui tratat major de către România, este dat de standardele naţionale avansate în domeniul regimului de control al operaţiunilor cu armamente, legiferat şi aplicat în România încă din 1992” , a precizat ministrul Titus Corlăţean.

 De asemenea, poziţionarea ţării noastre pe locul al treilea în ierarhia mondială a transparenţei exporturilor de arme, după Elveţia şi Marea Britanie, reprezintă o altă premisă pentru accelerarea procedurilor legale naţionale de exprimare a consimţământului României de a deveni parte la acest nou tratat.  Tratatul va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state. România face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie 2013, în favoarea adoptării ATT, participând activ la cele două conferinţe diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.

ATT este un tratat cuprinzător, robust şi echilibrat, conţinând un pachet amplu de obligaţii ale statelor părţi, inclusiv interdicţii exprese pentru transferurile de armamente convenţionale care ar încălca obligaţiile internaţionale din tratatele şi convenţiile din domeniul drepturilor omului şi din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea infracţiunilor de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în toate tipurile de conflict armat.
Textul tratatului a fost finalizat de către conferinţa diplomatică finală consacrată negocierii sale, la 28 martie a.c. Ulterior, o rezoluţie promovată de Costa Rica a fost adoptată în Adunarea Generală a ONU, la 2 aprilie 2013, ATT întrunind o majoritate covârşitoare a statelor ONU.

Domeniul tratatului cuprinde operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare cu produse militare din cele 7 categorii de arme convenţionale listate de Registrul ONU al Armelor Convenţionale (UNROCA), creat în 1991, precum şi categoriei armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare (small arms and light weapons – SALW). Cele 7 categorii ale UNROCA sunt: tancuri şi vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete şi lansatoare de rachete.

Prima Conferinţă a Statelor Părţi va avea loc într–un an de la data intrării ATT în vigoare. Potrivit clauzelor finale, tratatul va putea fi amendat cel mai devreme la 6 ani de la intrarea în vigoare, cu sprijinul a trei pătrimi dintre statele părţi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.