Românii care se tratează în străinătate vor avea serviciile medicale decontate de stat
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, afirmă că tratamentele efectuate în străinătate nu vor fi decontate integral.
„Serviciile vor fi decontate la preţurile din ţară. În plus, rambursarea se va face numai dacă serviciul medical este inclus în pachetul de servicii de bază din România”, a precizat şeful CNAS.
Pentru a le fi decontate serviciile medicale suportate într-un spital dintr-o ţară membră UE, românii trebuie să achite costurile tratamentului şi să ceară factură, iar mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.
Sâmbătă a intrat în vigoare Directiva Europeană 2011/24 care permite asiguraţilor europeni să se trateze în orice ţară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la îmbunătăţirea textului directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră şi am susţinut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene”, a menţionat Buşoi.
Preşedintele CNAS a spus că, în practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, art.8. „În baza acestui Ordin, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat”, a mai precizat Cristian Buşoi.