Românii din Marea Britanie se pregătesc de Brexit

Ambasada României în Marea Britanie informează că 280.600 de cetățeni români din Regatul Unit au depus, până la 9 octombrie, solicitări de înregistrare pentru a primi statutul de rezident în cadrul procedurii EU Settlement Status (EUSS).

Cifra a fost furnizată misiunii diplomatice de către Ministerul britanic de Interne.

Astfel, din cele 1.860.200 de solicitări depuse de cetățenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetățenilor români.

Cetățenii europeni aflați pe teritoriul Marii Britanii vor putea să continue să locuiască, să muncească sau să studieze și după data de 31 decembrie 2020 (în cazul ieșirii Regatului Unit din UE fără un acord), respectiv 30 iunie 2021 (în cazul unui Brexit cu acord), doar dacă vor solicita înregistrarea ca rezidenți în cadrul procedurii EUSS,  pusă la dispoziția cetățenilor europeni de către autoritățile britanice.

Potrivit procedurii, cetățenii europeni au posibilitatea să aplice, în funcție de perioada pe care au  de când se află în Regatul Unit, pentru două variante de rezidență: settled status (dacă locuiesc deja de cel puțin 5 ani) sau pre-settled status (dacă locuiesc de mai puțin de 5 ani).

Conform informațiilor furnizate de autoritățile britanice, dintre cele 1.860.200 de solicitări depuse de cetăţenii europeni, 1.524.500 au fost deja finalizate, 61% fiind pentru settled status, iar 38% pentru pre-settled status.

Misiunea diplomatică precizează că înregistrarea este obligatorie pentru toți cetățenii europeni aflați la data Brexit în Regatul Unit și care intenționează să-și continue șederea și după 31 decembrie 2020.

Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 31 decembrie 2020 (pentru situația în care ieșirea Regatului Unit din UE nu se produce în baza unui acord) sau 30 iunie 2021 pentru situația în care Brexit se face în baza unui acord cu UE.

Detalii privind procedura de înregistrare pot fi obţinute de pe pagina de web a Ministerului britanic de Interne (Home Office): https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.