Românii încep să deconteze politicile electorale ale PSD-ALDE

Salariul minim nu va mai creşte la 2.350 de lei pentru persoanele cu o vechime în muncă de cel puţin 15 ani, aşa cum anunţaseră guvernanţii iniţial, au declarat în presă surse politice.

Salariul minim pe economie reprezintă o temă de interes major pentru România, dar şi un subiect ale cărui coordonate şi strategii se schimbă de la o zi la alta. Dacă iniţial, PSD şi ALDE au jonglat cu data intrării în vigoare a noului salariu minim, anunţând în repetate rânduri diferite date de aplicare a măsurii şi stabilind în final că aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, acum se schimbă structura proiectului.

Mai exact, guvernanţii au făcut unele modificări în privinţa categoriilor de persoane care vor beneficia sau nu vor beneficia de majorarea salariului minim brut pe economie. Astfel, salariul minim nu va mai creşte la 2.350 de lei pentru persoanele cu o vechime în muncă de cel puţin 15 ani, ci doar pentru persoanele încadrate pe funcţii cu studii superioare, cu o vechime de cel puţin 1 an.

Potrivit surselor citate, rămâne varianta de lucru majorarea venitului minim pentru cei cu studii superioare, aşa cum a fost pus în discuţie în ultimele luni.

Sursele politice spun că se ia în considerare scoaterea din hotărâre a majorării salariale pentru cei cu 15 ani vechi tocmai pentru ca măsură să nu nască măsuri negative din partea angajatorilor faţă de cei care ating acest prag.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează că salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuţii. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în şedinţa de Guvern.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei pe lună.

Să ne amintim că, la începutul lunii noiembrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că de la 1 ianuarie salariul minim pe economie creşte la 2.080 lei, iar pentru cei cu studii superioare şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la 2.350 lei.

„De la 1 ianuarie, ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Actualul proiect al majorării salariului minim prevede o excepţie

De la 1 ianuarie se va mări, aşadar, salariul minim brut pe economie, însă nu va ajunge la nivelul de 2.350 de lei pentru angajaţii cu vechime de cel puţin 15 ani, chiar dacă aşa arătau promisiunile iniţiale. Aceasta este excepţia prevăzută mai jos, într-un text extras dintr-un document oficial obţinut de Profit.ro.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, prevăzut la 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră”, arată sursa citată.

Magda FLOREA,

manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.