Românii muncesc şase zile pe lună numai pentru a-şi plăti taxele la stat

Românii lucrează şase zile pe lună numai pentru a-şi plăti taxele salariale către stat. Aproape dublu comparativ cu ucrainenii şi cu o zi mai puţin decât ungurii. Analiza îi aparţine unei companii de consultanţă din Europa Centrală şi de Est.

Studiul Accace, citat de TVR, ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul salarial valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în şase state din regiune: Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia şi România. Subiecţii analizaţi sunt angajaţii care lucrează opt ore pe zi, 21 de zile pe lună şi câştigă un salariu net de 1.000 de euro.

Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, CAS şi impozit pe venit, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Cel mai puţin plătesc ucrainenii.

Diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă de fapt munca prestată într-o lună doar pentru a-şi plăti taxele către stat. Astfel, ungurii lucrează aproximativ şapte zile pentru plata taxelor către stat, iar angajaţii din Cehia şi România aproximativ şase zile. În top urmează polonezii şi slovacii, care muncesc aproximativ un sfert de lună doar pentru a-şi acoperi aceste impozite. Ucrainenii au nevoie de doar 3 zile şi jumătate, pentru că ei datorează contribuţii sociale foarte mici în comparaţie cu celelalte ţări din regiune.

Cât priveşte angajatorii, cei din Polonia plătesc cele mai scăzute taxe aferente unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus este Cehia, unde taxele plătite de angajator pentru acelaşi salariu însumează aproape 500 de euro.

În cazul României, suma se ridică la aproximativ 400 de euro, ceea ce o situează pe locul penultim în regiune.

Autorii studiului atrag atentia că un nivel ridicat al contribuţiilor sociale poate fi benefic doar dacă sumele colectate s-ar reflecta în servicii medicale, pensii şi sprijin în caz de şomaj. O problemă majoră o poate reprezenta însă proasta administrare a fondurilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.