Romanii nu vor mai avea dreptul de a se debransa de la sistemele centralizate de incalzire
Romanii nu vor mai avea dreptul de a se debransa de la sistemele centralizate de incalzire, potrivit unui proiect de lege adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional.
”Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu si debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise in cazul in care condominiul se afla intr-o zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica”, se arata in proiectul de lege adoptat de Parlament.
Proiectul adoptat marti mai prevede si reducerea TVA pentru caldura si apa calda de la 19% la 5%. Acest lucru ar permite reducerea pretului final, insa cel mai probabil autoritatile vor majora pretul agentului termic cu diferenta, dupa cum s-a mai procedat si in alte cazuri.
De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru toate apartamentele legate la sisteme centralizate pana la 31 decembrie 2020. In cazul in care acest lucru nu este fezabil sau este prea scump, este obligatorie montarea repartitoarelor de costuri.
Legea adoptata nu se aplica retroactiv, astfel ca nu ii afecteaza pe cei care au deja centrale termice.
In Bucuresti este o problema mai delicata
In Bucuresti exista cea mai mare regie de termoficare din tara, dar si foarte multi consumatori care si-au instalat centrale proprii. Atat Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), cat si Electrocentrale Bucuresti – producatorul de apa calda si caldura al Capitalei, sunt in insolventa din 2016.
Potrivit unui studiu realizat pentru Primaria Bucuresti, in zonele cu blocuri din Capitala ar trebui interzisa debransarea si instituite zone unitare. Acelasi studiu permite surse alternative de incalzire in zonele cu case.
Actul normativ va intra in vigoare dupa ce va fi promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial.
Sursa: manager.ro